Se apropie data referendumului pentru alipirea comunei Sânmartin la Oradea, 10 mai, și ar merita remarcat faptul că acest moment marchează o premieră la nivelul democrației participative pe meleaguri varadine.

Asta face ca această consultare populară să aibă temei chiar şi în sine, prin faptul că reprezintă un prim exercițiu democratic de acest gen, mai mult decât binevenit pentru un oraș care suferă acut la capitolul civism.

Pe lângă această premieră a refendumului cu benficiile sale intrinseci, miza acestei consultări populare este una majoră pentru tot ce-ar putea însemna pasul următor în dezvoltarea orașului. Chiar dacă există și o sumă de avantaje colaterale, merită privit spre ținta majoră a acestei alipiri, posibil  și altele în viitor, și anume o atragere masivă de investiții. E momentul ca Oradea să-și depășească limitele și condiția și să fructifice poziția privilegiată de oraș de frontieră, apropiat de tranzitul cu Europa Occidentală. Va fi nevoie să se adauge la această extindere a orașului și mult așteptatul aeroport internațional, pentru a furniza condiții avantajoase complete.

Totuși, realist vorbind, acesta  ar fi doar un prim pas. Venirea investitorilor nu este nici iminentă și nici garantată de aceste înglobări ale localităților din proximitatea orașului. Depinde foarte mult de cum vor fi  gestionați  pașii următori, pentru a nu rămâne totul la nivelul unei simple gestiuni administrative.

Dar dincolo de părerile pro sau contra, de politizarea inoportună a subiectului de către unii, merită învinsă apatia civică, cu atât mai mult cu cât  cetăţenii  au în sfârşit  ocazia de a decide pentru ei şi de-a nu mai fi, cel puţin pentru moment, la cheremul eternului centralism.