Duminică, 11 martie, Teatrul Regina Maria prezintă a treia premieră a stagiunii şi cea de-a doua premieră naţională. Este vorba despre spectacolul F.A.D. (Noduri şi plăci), de Nicola Wilson în regia tânărului Horia Suru.

Autoarea piesei „Noduri și plăci” este o scriitoare britanică specializată în crearea de texte scurte pentru radio și scenarii pentru seriale de televiziune, iar piesa „Noduri și plăci” este primul său text de proporții mari.

În România, este pentru prima oară când se pune în scenă un text scris de Nicola Wilson, iar piesa „Noduri și plăci” a fost tradusă din limba engleză de către Ionuț Grama special pentru proiectul Teatrului Regina Maria. Titlul original a fost înlocuit de acronimul „F.A.D.”, care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease și se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce și prin faptul că gena este transmisă ereditar. Denumirea „Noduri și plăci”, păstrată ca subtitlu, are însă aceeași importanță edificatoare pentru text, deoarece sunt considerate ca fiind principalii factorii declanșatori ai bolii Alzheimer. Spectacolul tratează tema bolii Alzheimer familială într-o manieră captivantă, surprinzând momente din viața Verei, care se află la diferite etape ale mentalității și la diferite vârste. Vivacitatea atmosferei de familie se estompează când ea decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura care-i caracterizează pe toți, surclasând astfel gena F.A.D., este capacitatea de a evita în mod conștient să ia ceva prea în serios, chiar și în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naștere unei lejerități pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenți, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie și persiflări, viața lor continuă să fie plină de activitate.

„Acest proiect artistic continuă tradiţia Teatrului Regina Maria, de a aduce în prim-plan tinerii creatori de spectacol”, a explicat managerul instituţiei, Daniel Vulcu. Astfel, alături de Horia Suru, regizorul cu care publicul orădean a făcut cunoştinţă în 2012, când a participat la Festivalul de Teatru Scurt cu spectacolul „We ARe CaMeRa”, de Fritz Kate, din echipa artistică fac parte scenograful Cristian Marin, coregraful Arcadie Rusu şi compozitorul Petre Ancuţa şi light designerul Cristian Niculescu. În plus, alături de actorii consacraţi ai Teatrului Regina Maria, pe scenă vor urca studenții Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj Napoca: Calița Nantu şi Yannick Becker, alături de tânăra absolventă Carina Bunea.

„Spectacolul abordează un subiect care m-a interesat în mod special şi pe care, iată, am avut ocazia şi contextul de a-l dezvolta, la Teatrul Regina Maria”, a spus Horia Suru. „Sigur că, în teatru, este important să revizităm titluri mai vechi, dar este la fel de important să discutăm despre societatea noastră. Este important să tratăm subiecte actuale şi să aducem pe scenă personaje contemporane, în care spectatorii se pot regăsi”, a subliniat Suru. „Povestea se întinde pe durata a 26 de ani. Este un puzzle complicat pe care spectatorul este invitat să-l dezlege. Spectacolul provoacă atât la tratarea analitică a informaţiei pure, care trebuie înţelească, procesată, raţional, cât şi la a da frâu liber emoţiilor”, a mai precizat regizorul. Din distribuţie fac parte actorii: Ioana Dragoş Gajdo, Georgia Căprărin, Richard Balint, Eugen Neag, Corina Cernea şi Gabriela Codrea. Orchestra este formată din artiştii orădeni: Henrietta Varady, Flaviu Seretoc, Alexandru Seretoc şi Georgiana Mircescu.
Cum era de aşteptat, premiera este vândută aproape în întregime, existând doar câteva locuri la balcon. În schimb, orădenii pot cumpăra bilete pentru cea de-a doua reprezentaţie, care va avea loc în data de 13 martie, de la ora 19.00.