Actorii trupei Iosif Vulcan continuă proiectele artistice demarate, chiar dacă situația în care ne aflăm la nivel mondial nu mai permite realizarea întâlnirilor în teatru pentru repetiții. Astfel, alături de actorul Sebastian Lupu, în calitate de regizor artistic, distribuția spectacolului Șarpele în Iarbă se întâlnește în mediul virtual.

Repetițiile la spectacolul Șarpele în iarbă, de Alan Ayckbourn, au început cu două săptămâni înainte de izbucnirea pandemiei, așa cum încep pregătirile în orice proiect artistic: la masă, cu textul în față. Aprofundarea textului, stabilirea și redarea intențiilor, sunt, poate, cea mai importantă etapă din munca actorului, una despre care puțini dintre spectatori știu amănunte.
„Avem rar șansa de a aprofunda textul unei piese, așa cum o facem acum”, a mărturisit Sebastian Lupu, dezvăluind, totodată, și provocările repetițiilor pe skype: „Repețiile în mediul virtual ne-au adus provocări cu care, până acum, nu ne-am mai întâlnit. Sunt lucruri intempesive care apar de la copilul care-ți cere de mâncare la pisica care-ți sare pe tastatură sau curierul care sună la ușă”, a explicat regizorul. „Pe lângă aceste provocări de atmosferă apar factori noi la care învățăm să ne adaptăm: faptul că nu-ți poți vedea partenerul de scenă decât video, faptul că vocea sună altfel decât în realitate sau faptul că nu poți vorbi peste celălalt, fiindcă în mediul natural avem capacitatea de a selecta trei tipuri de sunete concomitent, dar în mediul online sunetele se amestecă și nu mai distingi nimic”, a mai spus Sebastian Lupu. Însă procesul de adaptare a fost rapid și actorii au reușit să treacă peste aceste bariere de început și chiar să lucreze la fel de eficient ca în cadrul unei repetiții în teatru.
„Găsește-ți locul în casă, pentru ca viața să poată continua”, ne-a spus Mirela Lupu, una dintre protagonistele spectacolului. „Aceasta a fost provocarea pe care noi ne-am asumat-o și este foarte interesant faptul că, într-un timp scurt, am reușit să ne adaptăm atât de bine, încât am avut senzația că toată echipa de creație este fizic prezentă în casa mea. Și pentru că ineditul situației ne-a obligat să fim mai atenți, am reușit să creăm o energie de grup bună, și să descoperim împreună gânduri, situații, perspective legate de personajele noastre”, a mărturisit actrița.
„Repetițiile online funcționează surprinzător de bine. Această situație m-a provocat să fiu mai deschisă față de noile tehnologii și am realizat că putem lucra foarte bine și că metoda chiar funcționează. Suntem cu toții mai implicați și mai asumați și cred că acest tip de repetiție va fi folosit și de alți regizori”, a spus Angela Tanko.
„Arta crește în perioade de criză și artiștii mereu găsesc soluții. Noi am găsit o metodă prin care să fim eficienți și în această situație. În plus, textul este foarte ofertant, dacă ar fi un film, l-aș compara cu un thriller. De aceea este bine că avem timp de aprofundare, iar soluția găsită este excelentă”, a spus și actrița Anda Tămășanu.

Șarpele în iarbă este un text care se va monta la propunerea actorilor. „Este o propunere inedită tocmai pentru că se naște din inițiativa artiștilor, la fel ca celelalte două spectacole apreciate de public: Desculț în parc și Variațiuni enigmatice”, a spus Sebastian Lupu. Despre ce este vorba în spectacol publicul va afla la momentul oportun. Până atunci, Sebastian Lupu îi îndeamnă pe bihoreni să stea în casă.

„Situația este gravă în țară și unii oamenii sunt inconștienți. Le-am cerut celor care lansează zvonuri false să facă un exercițiu de imaginație: să-și aleagă un sat, căci un sat are, în medie, 500 de locuitori, unde să moară toți oamenii, iar ei să-i asume răspunderea pentru asta. Pentru că asta se va întâmpla, în cel mai negru scenariu, peste aproximativ două-trei săptămâni, dacă nu înțelegem cu toții că trebuie să respectăm reguli și că trebuie să stăm în casă”, a explicat Sebastian Lupu.

Și poate, stând în casă, orădenii vor descoperi că viața merge înainte, cu soluții creative, cu bunăvoință și efort. La fel ca arta....