Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” invită bihorenii astăzi, 21 mai, să sărbătorească Ziua Internaţională a Ceaiului, la Secţia Medicină. Bibliotecarii au pregătit panouri cu diverse informaţii despre ceaiuri şi promit cititorilor o cană fierbinte din această băutură celor care aleg să citească o carte.

 

De Ziua Internaţională a Ceaiului Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a pregătit un eveniment inedit. „Vă invităm în universul ceaiului cu o carte potrivită și o cană fierbinte și aromată cu ceai, la Secția Medicină din cadrul Serviciului Comunicarea Colecțiilor, sala 8, etajul II, a Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai, în intervalul orar 10.00-18.00”, se arată în invitaţia transmisă bihorenilor.

„Ceaiul, această licoare plăcută la gust, a fost descoperită de împăratul chinez Shen Hung în anul 2.737 Î. Hr. În timpul unei călătorii, o frunză a unui copac a căzut în bolul cu apă fierbinte al împăratului, gustul și calitatea băuturii au fost foarte apreciate de împărat”, mai arată organizatoriii. Aceştia au pregătit panouri cu informaţii diverse despre ceaiuri, de la istoric şi legende la modalităţi de preparare sau chiar informaţii despre cultivarea şi recoltarea plantelor.
Prin Rezoluţia 74/241, Adunarea Generală ONU, reunită la 19 decembrie 2019, a decis să desemneze data de 21 mai pentru celebrarea Zilei Internaţionale a Ceaiului, considerând că prin manifestările prilejuite de această zi se pot promova şi încuraja acţiuni colective pentru implementarea de activităţi în favoarea creşterii producţiei şi consumului de ceai.
Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Se obţine din mugurii, florile şi frunzele tinere ale arborelui de ceai Camellia sinensis, cu toate varietăţile sale, care au fost supuse răsucirii, fermentării şi uscării. Se consideră că planta de ceai ar putea avea originea în nord-estul Indiei, în nordul Myanmarului şi în sud-vestul Chinei, dar nu se cunoaşte locul exact unde a crescut aceasta.

Producţia şi prelucrarea ceaiului constituie o sursă principală de mijloace de trai pentru milioane de familii din ţările în curs de dezvoltare şi este principalul mijloc de subzistenţă pentru milioane de familii sărace, care trăiesc în numeroase ţări subdezvoltate. Industria ceaiului este o sursă principală de venituri din export pentru unele dintre cele mai sărace ţări, iar ca sector important, oferă locuri de muncă, în special în zonele îndepărtate şi defavorizate din punct de vedere economic. Cultivarea ceaiului poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea rurală, reducerea sărăciei şi securitatea alimentară în ţările în curs de dezvoltare, fiind una dintre cele mai importante culturi ca sursă de venituri.