În condițiile relativei relaxări a măsurilor de distanțare socială impuse de pandemie, instituțiile culturale, printre care și muzeele, și-au reluat activitatea cu publicul.

Despre modul în care se desfășoară aceasta la Muzeul Municipal Beiuș ne-a vorbit chiar custodele acestuia, profesorul Cristian-Remus Țoța:

„Așteptăm publicul beiușean și numai să treacă pragul muzeului nostru, pentru că, datorită condițiilor mai relaxate, activitățile noastre se desfășoară mai bine, într-un cadru mai propice decât anterior. Dacă anul trecut am avut foarte puțini vizitatori din cauza pandemiei, sperăm acum, după relaxarea restricțiilor, să avem mai mulți vizitatori, sperăm la vizite ale unor grupuri de elevi beiușeni, pentru că anul trecut activitățile cu școlile au fost aproape la limită. În acest sens, desfășurăm o campanie de promovare a muzeului prin abonamente speciale oferite elevilor din școlile beiușene. În baza acestor abonamente, vor putea să viziteze muzeul mai mult decât o dată cu prețul unui bilet. Referitor la profesorii de istorie, geografie sau cultură civică, aceștia pot veni cu elevii pentru a desfășura ore de specialitate, ore cu tematică specială, în incinta Muzeului Municipal din Beiuș”.

Interlocutorul nostru a mai precizat că Muzeul Municipal Beiuș va oferi vizitatorilor expoziții diverse, pe lângă cele permanente, de etnografie și istorie, urmând să fie organizate câteva temporare, atât de artă, cât și dedicate unor evenimente istorice, printre care aniversarea unui secol de administrație locală românească în urbea de pe Crișul Negru: „Vom organiza, anul acesta niște expoziții temporare și vernisaje de artă, pictură, în special. Am inițiat deja discuții cu artiști din Beiuș și din împrejurimi pentru organizarea unor expoziții, probabil, din luna aprilie încolo. Tot în vară, o să organizăm o expoziție dedicată cojocului binșenesc, pentru că, între timp, s-au întors de la Muzeul ASTRA din Sibiu cojoacele bărbătești restaurate și, de aceea, intenționăm să organizăm un eveniment referitor la portul tradițional din zona Beiușului, care să aibă în centru cojocul binșenesc. De asemenea, vom organiza manifestări dedicate evenimentelor istorice locale, cum ar fi împlinirea unei sute de ani de la instalarea administrației românești în Beiuș”.

În încheierea dialogului nostru, profesorul Cristian-Remus Țoța a evidențiat și munca din spațiile care nu sunt deschise publicului, amintind inventarierea și întreținerea pieselor muzeale, restaurarea unora dintre acestea și încercarea de clasare a celor mai valoroase, la care se adaugă proiecte noi, precum scanarea de fotografii cu subiecte etnografice sau istorice, în vederea realizării unei arhive online. Totodată, Cristian-Remus Țoța a inițiat demersurile necesare achiziționării programului DOCPAT - DOCumentarea PATrimoniului Cultural Mobil și Arhivelor Documentare - cu care pot fi elaborate fișe, în format electronic, ale obiectelor deținute de muzeul beiușean.