Direcția de Asistență Socială Oradea, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor au încheiat un protocol de colaborare pentru promovarea și realizarea campaniei de informare și prevenție în școli - „Iluzia Fericirii - Ai grijă de tine”.

 

Campania este inițiată în vederea informării și conștientizării cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri, de promovare a modalităților de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos și consiliere psihologică gratuită la nevoie.

„Ceea ce este inedit la acest proiect de colaborare este, în primul rând, faptul că elevii au parte de activități nonformale desfășurate cu suportul  unor ochelari care imită efectele consumului de substanțe interzise. Activitățile se focusează pe un experiment cu un caracter accentuat aplicativ și cu o pondere deosebită în formarea capacității de a discerne adevărul de imaginație, realitatea de efectele cauzate de consumul de substanțe interzise”, spune Consuella Govor, responsabil cu presa în cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea.

Potrivit acesteia, prima activitate din cadrul proiectului a avut loc marți, 1 noiembrie, la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea. Elevii unor clase de-a VI-a și aVII-a au fost interesați să afle toate informațiile privind riscurile și efectele consumului de substanțe interzise, realizate printr-o metodă modernă în procesul de predare-învățare-evaluare.

„Copiii au discutat și despre decizia de consum și diminuare a riscului de consum, despre formarea abilităților socio-emoționale necesare în procesul de luare a deciziilor, a comunicării asertive și a relaționării în grupul de egali, despre capacitatea personală de autoreglare, despre consecințele legale, despre stima de sine, despre creșterea nivelului de integrare și socializare”, mai spune Consuella Govor.

Elevii au înțeles de ce s-a ales numele proiectului – „Iluzia fericirii - ai grijă de tine”,  și au realizat că a consuma substanțe interzise pentru a fi fericit sau pentru a-ți schimba condiția, este, într-adevăr, o iluzie, că stă în puterea minții fiecăruia să se ghideze înspre adevărata fericire și că, dacă se află într-o astfel de situație, ajutorul de specialitate a unui psiholog este oricând la îndemână.

Campania „Iluzia Fericirii - ai grijă de tine” va continua pe durata întregului an școlar 2022-2023.