Între 6 şi 8 septembrie Oradea va găzdui cea de-a II-a ediţie a TIFF, care va cuprinde cele mai noi filme româneşti, dar şi maghiare, şi-i va aduce mai aproape de cinefilii bihoreni pe regizorii sau actorii acestor producţii. Orădenii au şansa de a viziona producţiile chiar înainte de lansarea lor oficială în cinematografe.

 

În premieră în România se va vedea la Oradea cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu, „Heidi”. Pelicula îl readuce pe marele ecran pe inconfundabilul Gheorghe Visu, în rolul unui polițist în pragul pensionării, pornit în căutarea unor tinere dispuse să depună mărturie într-un caz de crimă organizată. Cinefilii îl vor întâlni pe îndrăgitul actor  la proiecția-eveniment din 8 septembrie, la Filarmonica din Oradea, unde în prima zi de festival se va vedea și La Gomera, considerat filmul anului, propunerea României pentru nominalizare la Oscar 2020. La Gomera este cel mai recent titlu semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, care va sosi la Oradea însoțit de actorul George Piștereanu, ambii fiind prezenţi la discuția cu publicul, după proiecție.

După ce au strălucit pe covorul roșu la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo, unde filmul MO a fost prezentat în Competiția Oficială, actrița Dana Rogoz și regizorul Radu Dragomir vor veni la Oradea pentru a vorbi despre filmul provocator care aduce din nou în atenția publică fenomenul #metoo.

O poveste despre compromisuri și decizii finale în viața de cuplu îi va impresiona pe orădeni pe 6 septembrie, când va rula filmul Monştri. Nu vor lipsi de la întâlnirea cu ei actorul Cristian Popa, unul dintre protagoniștii peliculei, și Marius Olteanu, regizorul filmului, recent premiat cu Golden Mimosa la Herceg Novi, în Muntenegru. Tot înainte de premiera filmului în cinema, la TIFF Oradea va rula și Arest, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, invitat la proiecție pentru a vorbi despre povestea arhitectului (Alexandru Papadopol) închis în aceeași celulă cu un colaborator al Securității (Iulian Postelnicu).

Proiecția în aer liber a celui mai urmărit film al anului va oferi publicului o a doua ocazie de a-l întâlni pe Gheorghe Visu. Îndrăgitul actor va urmări Moromeții 2 alături de cinefilii orădeni, pe 8 septembrie, la Cetate. Tot aici va rula și Parking, cel mai recent lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, care va fi prezent la discuția despre filmul său. Parking a avut premiera absolută în deschiderea TIFF Cluj și a emoționat publicul cu o poveste de iubire româno-spaniolă, inspirată din romanul ,,Apropierea’’, scris de Marin Mălaicu-Hondrari.

Despre un subiect foarte sensibil, Emigrant Blues: Un road movie în 2 1/2 capitole este documentarul original inspirat de poveștile românilor plecați la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu și Mihai Mincan. Fenomenul migrației este abordat și în filmul „Nu e nimeni acasă”, documentarul realizat de jurnaliștii Andrei Udișteanu și David Muntean pentru Recorder.ro, care urmărește ultimele zile petrecute în România de o familie cu doi copii pregătită să emigreze în Marea Britanie. Viaţa unui emigrant întors acasă pare însă fără soluţii pentru protagonistul filmului „Învierea domnului Constantin” (regia Cornel Brad), pe care soția îl declară decedat înainte ca acesta să revină în țară.

Iubitorii filmelor documentare vor urmări la Oradea și Jurnalul familiei –Escu, o analiză a modului în care istoriile individuale se suprapun peste istoria colectivă a românilor. Regizorul Șerban Georgescu caută răspunsuri împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniță, Stelian Tănase, Theodor Paleologu și Vintilă Mihăilescu, utilizând imagini din arhive personale.

 

Noutăți din cinematografia maghiară

În cadrul celei de-a doua ediţii TIFF, cele mai apreciate filme produse recent în Ungaria vin la întâlnirea cu publicul însoțite de regizorii și protagoniștii lor. Selecția filmelor a fost realizată cu sprijinul lui Zágoni Bálint, curator al Zilei Maghiare în cadrul TIFF și editor al publicației Filmtett.  

În premieră în România, cinefilii din Oradea vor urmări Open (Nyitva), un film de Orsi Nagypal – povestea savuroasă a unui cuplu care decide să-și salveze relația, păstrându-și legătura emoțională, dar condimentând totul cu puțină aventură. Conștienți că timpul pe care l-au petrecut împreună începe să-și spună cuvântul, cei doi parteneri își propun să experimenteze provocările non-monogamiei. Sâmbătă, la proiecția filmului în prezența echipei, publicul este invitat să afle dacă protagoniștii vor reuși, cât de complicat va fi și ce vor învăța ei din această experiență. Comedia romantică va rula în sala Filarmonicii de Stat din Oradea, cel mai nou spațiu-partener TIFF.

O abordare îndrăzneață și foarte actuală, pelicula „Sper să mori data viitoare:)” (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)) este o poveste captivantă și revoltătoare în egală măsură. Protagonista este o adolescentă 16 ani îndrăgostită nebunește de profesorul ei de engleză. Fără stea pe gânduri, ea se aruncă într-o aventură amoroasă virtuală care-i va aduce multe bătăi de cap. Povestea ei de iubire se va transforma în cel mai urât coșmar, iar despre film va povesti mai multe chiar regizorul Mihály Schwechtje, invitat special la TIFF Oradea.

„Valea cu flori” (Virágvölgy) este debutul energic al regizorului László Csuja și filmul maghiar care s-a remarcat la Karlovy Vary în 2018, unde a fost distins cu Premiul Special al Juriului și Premiul East of West. O aventură bizară cu elemente de road movie și imagini de basm, povestea o urmărește pe Bianka, o tânără nonconformistă, în încercarea ei de a-și întemeia o familie alături de un bebeluș răpit și un tânăr ușor rătăcit. Fascinant și provocator, filmul oferă o nouă perspectivă asupra dificultăților noilor generații de a imita modelul tradițional al familiei în zilele noastre.

„Versuri pocite” (Rossz versek), cel mai nou film al regizorului Gábor Reisz, a impresionat peste 50.000 de spectatori în Ungaria și a fost premiat în 2018 la Torino. O odă emoționantă adusă masculinității, în toată fragilitatea și sensibilitatea ei, filmul îl urmărește pe Tamás, un tânăr de 33 de ani, proaspăt părăsit de iubita lui. Determinat să-și rezolve problemele personale și să-și răspundă dilemelor legate de iubire și relații, el oferă spectatorilor o nouă perspectivă asupra societății contemporane din Ungaria.

Biletele pentru TIFF Oradea 2019 vor fi disponibile în curând pe tiff.eventbook.ro sau pe TIFF Official APP, aplicația care va conține programul ediției și va asigura, totodată, accesul rapid în spațiile de proiecție. Programul complet va fi disponibil în curând pe oradea.tiff.ro.