În preambulul zilei de 15 ianuarie, în care se împlineau 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și România celebra Ziua Culturii Naționale, Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană l-au celebrat pe Luceafăr.

Astfel, Muzeul Țării Crișurilor, prin Muzeul Memorial Iosif Vulcan, a pus în acest an în prim-plan elevii din liceele orădene. În cadrul unui parteneriat încheiat între instituția muzeală cu Liceul de Arte din Oradea (clasa a X-a A) și Colegiul Național Onisifor Ghibu (clasa a X-a D), elevii au fost invitați în casa nașului literar al lui Eminescu, Iosif Vulcan, pentru a participa la un Memento Eminescu. Tinerii au susținut un recital poetic și muzical pe versurile poetului nepereche, coordonați fiind de profesoarele de limba română Carmen Bodiu și Ruxandra Gavra, dar și de profesorii de muzică Adrian Bordeianu și Aurica Bonțu.

Scriitorul Ioan F. Pop, custodele muzeului, le-a vorbit elevilor despre însemnătatea operei eminesciene, despre lansarea poetului în Revista Familia, dar și despre ce mai înseamnă cultura română în ziua de azi.

În aceeași zi, la aceeași oră, Mihai Eminescu a fost celebrat la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, în cadrul unui eveniment organizat de Revista de Cultură Familia.

În amfiteatrul bibliotecii, în prezența unui public restrâns, din care a făcut parte și prefectul Dumitru Țiplea, actorii Ionuț Șerban și Oana Secară au recitat din lirica eminesciană și au citit fragmente din opera sa. Evenimentul „Întoarcerea gândului risipitor. Eminescu” a fost deschis de managerul bibliotecii, Ancuța Florina Șchiop, și i-a avut ca invitați pe soliștii instrumentiști Nagy Kalman și Nagy Eva. Recitalul a fost transmis live pe pagina de Facebook a bibliotecii.

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată și de Teatrul Regina Maria printr-un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu. Astfel, pe pagina Teatrul și Educația a fost publicată lectura basmului Făt Frumos din Lacrimă, protagoniști fiind actorii Mirela Niță Lupu și Sebastian Lupu.