Concertul de Crăciun al Filarmonicii orădene va fi difuzat online, vineri, 18 decembrie, pe pagina de Facebook a instituției.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Solistul invitat este pianistul Demény Balázs.

Din program vor face parte următoarele lucrări: A. Corelli: Concerto grosso „Pentru noaptea de Crăciun” în sol minor, op. 6 nr. 8; J.Haydn: Concert pentru pian și orchestră în Re major, HOB XVIII:11; J. Rutter: Suită pentru orchestră de coarde.

Concertul va fi difuzat vineri, 18 decembrie, online, pe pagina: facebook.com/fila.oradea, dar și pe canalul youtube.com/user/FilaOradea 

Maestrul Jankó Zsolt

Dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Jankó Zsolt s-a născut în 1978, la Cluj. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea, tot aici a urmat masteratul în arta dirijorală. Între 2003-2004, a studiat la Universitatea de Muzică din Viena cu Leopold Hager, în 2005-2006, a obţinut o bursă Erasmus la Conservatorul Benedetto Marcello din Veneţia, studiind cu Giorgio Proietti. În perioada 1999-2008, a participat la numeroase cursuri de măiestrie, susţinute de: Octav Calleya (1999, 2000, 2001), Emily F. Brown (2002), Acél Ervin (2003), Peskó Zoltán (2005, 2006, 2008) şi Tihanyi László (Szombathely 2007, curs de dirijat muzică modernă), în aprilie 2010, a participat la cursurile de dirijat organizate de Orchestra Tonhalle din Zürich, sub îndrumarea dirijorului David Zinman. Între anii 2005-2007, a fost asistent universitar, conducând cursurile Orchestrei Facultăţii de Muzică a Universității Oradea. De-a lungul activităţii sale concertistice, a dirijat orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Cluj, Satu Mare, Craiova, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Orchestra Filarmonicii din Odorheiu Secuiesc. În Ungaria, a fost invitat să dirijeze Orchestrele simfonice MÁV, Szeged şi Szombathely. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea, susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. A realizat, totodată, numeroase spectacole de operă şi balet cu Opera Naţională Română din Cluj şi Opera Maghiară din Cluj. În cadrul Festivalului Bartók din Cluj, a dirijat toate cele trei compoziţii pentru scenă semnate de Bartók. Cu ocazia Zilelor Muzicii din Nyírbátor (Ungaria), a dirijat, în 2007, Pärnu City Orchestra din Estonia. În 2010, a dirijat la Festivalul Internaţional de Operă de la Miskolc (Ungaria) şi în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein, la celebrul Konzerthaus din Berlin. Jankó Zsolt este, totodată, și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.

Pianistul Demény Balázs

Născut la Cluj în 1989, Balázs Demény şi-a început studiile la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” (cu Buzás Pál), continuându-le, apoi, la Liceul de Muzică „Béla Bartók” din Budapesta (cu Gábor Eckhardt), Academia de Muzică „Liszt Ferenc” (cu András Kemenes) și Academia de Muzică „Hanns Eisler” din Berlin (cu Georg Sava). În 2013, devine masterand la Universitatea de Arte din Berlin, secția pian, la clasa prof. Pascal Devoyon. Câştigător al Premiului I la Competiţiile Internaţionale de Pian „Lagny-sur-Marne” (2018), „Île-de-France” (2017), „Hans von Bülow” (2015), „Carl Filtsch” - Sibiu şi al Premiului II la Concursul Internaţional „Frederic Chopin” (Budapesta), Balázs Demény a susţinut recitaluri şi concerte în importante săli şi festivaluri: Gasteig din München, Marea Sală a Palatului Artelor din Budapesta, Ateneul Român din Bucureşti, Marea Sală a Academiei de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, Festivalul „Liszt” din Raiding, Festivalul de Primăvară de la Budapesta, Expoziţia Mondială din Milano. În 2016, a fost invitat în Japonia, în cadrul 35. Yokohama International Piano Concerts Series (2016), unde a interpretat Concertul nr. 3 de Bartók şi un recital cu lucrări de Bartók şi Liszt. A fost distins cu Premiile „Pianist” şi „Kodály” la Festivalul „ISA-Prag-Wien-Budapest” şi a primit bursele fundațiilor „Géza Anda” (Zürich), „Hindemith” (Berlin) şi „Communitas” (Cluj).  Primul său compact disc, intitulat „Anul memorial Liszt 2011”, a fost urmat de un turneu de recitaluri în Ungaria şi România. Cel de-al doilea, cu lucrări de Schumann şi Bartók, a fost lansat de casa de discuri BMC. A colaborat cu artiști de seamă, printre care Kurtág György, Jacques Rouvier, Arie Vardi, Nagy Péter, Rohmann Imre, Kemenes András, Georg Sava, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Szokolay Balázs, Banda Pál sau Avedis Kouyoumdjian. Având un repertoriu solistic şi cameral bogat, este invitat adesea la Bruxelles, Paris, Berlin, Lyon, München, Budapesta, München, Roma, București, Oradea, Cluj sau Odorheiu Secuiesc, alături de Jesús López-Cobos, Ken Takaseki, Ligeti András, Hollerung Gábor, Jankó Zsolt, Hámori Máté, Horváth József, Novák István, Mihail Agafiţa, Alfonso Saura, Theo Wolters, Gheorghe Costin și Dorin Frandeş.

În prezent, este student doctorand la Universitatea de Arte și Muzică „Liszt Ferenc”.