Cu Bogdan Zvorișteanu și Răzvan Suma - Primăvara armonică
Ediția a XIII-a a Festivalului Primăverii va continua cu un nou concert simfonicazi, 21 martie. Dirijor va fi Tiberiu Soare iar soliști violonistul Bogdan Zvorișteanu și violoncelistul Răzvan Suma.
Antonio Vivaldi a devenit cunoscut în primul rând pentru excepționala sa lucrare „Anotimpurile” și cu precădere pentru fragmentul muzical care reprezintă „Primăvara”. Chiar dacă în concertul orădean de joi, 21 martie, ora 19.00 de la sala de concerte „Enescu - Bartók”, nu se va cânta această vestită lucrare, totuși Vivaldi rămâne în memoria multor ascultători drept un compozitor ce reprezintă anotimpul tinereții și al renașterii. Cel de-al treilea eveniment din cadrul festivalului poartă titlul de „Primăvara armonică”. Alături de Antonio Vivaldi, din creația căruia se va prezenta Concertul pt vioară, violoncel și orchestră în Si bemol major RV 547, pe programul evenimentului se mai află doi compozitori care au compus într-o permanentă armonie: Wolfgang Amadeus Mozart, prin Concertul pentru vioară nr. 7 în Re major K 271 și Franz Schubert cu Simfonia nr. 5 în Si bemol major, D. 485. Cei doi compozitori austrieci au fost mereu însoțiți de suflul tânăr în creația lor, deoarece viața lor nu a cunoscut cele patru anotimpuri, ci s-a oprit într-o „primăvară a vieții”, stingându-se din viață prea tineri: Mozart la 35 de ani, iar Schubert la 31 de ani. Concertul din 21 martie, care face trecerea de la epoca barocă a lui Vivaldi înspre romantismul lui Schubert, traversând epoca inconfundabilă a clasicismului lui Mozart, va fi dirijat de maestrul Tiberiu Soare și îi va aduce pe scenă pe violonistul Bogdan Zvorișteanu și pe violoncelistul Răzvan Suma.
Bogdan Zvorișteanu a început să studieze vioara la vârsta de 6 ani, fiind îndrumat de tatăl său, Radu Zvorișteanu, concertmaestru și dirijor. A finalizat studiile Liceului de Muzică „George Enescu” în 1988, iar cinci ani mai târziu a absolvit Academia de Muzică din București, la clasa profesorilor Victoria Basta și Ștefan Gheorghiu. Și-a perfecționat apoi abilitățile de concertmaestru la Academia Internațională de Muzică Menuhin din Gstadd cu Alberto Lysy și la Blonay în Elveția.
În anul 2002 s-a stabilit la Geneva, activând în orchestră sub bagheta unor dirijori precum Rafael Frühbeck de Burgos, Armin Jordan, Antonio Pappano, Charles Dutoit sau Christoph von Dohnányi.
Răzvan Suma s-a născut la Cluj-Napoca în 1977 și a urmat cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 a absolvit Academia de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar din anul 2002 a început să se perfecționeze la Cambridge cu profesorul Terry King. Răzvan Suma a devenit solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio în anul 2009 și totodată profesor la Universitatea de Muzică din București.
Tiberiu Soare s-a născut la București în anul 1977 și a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică „Iacob Mureșianu” din capitală, urmând apoi să își desăvârșească studiile la Universitatea Națională de Muzică din București. Cariera sa dirijorală a început în anul 1999, atunci când a început să colaboreze cu orchestrele Filarmonicilor din Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, Satu-Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșanu, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.