La Școala Primară nr. 2 Drăgoteni s-a desfășurat, în Joia Mare, cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului „Oul de Paști”. Evenimentul, devenit tradițional în perioada postdecembristă, a fost organizat de Primăria, Consiliul Local și Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, Grupul de Acțiune Locală „Țara Beiușului”, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea și Muzeul Municipal Beiuș.

La ediția din acest an a Festivalului Oul de Paști de la Drăgoteni, au asistat numeroși săteni, precum și câțiva reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, printre care Gheorghe Bogdan, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Călin Gal, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, subprefectul Emilian Pavel, Felix Cozma, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici din România, consilieri județeni și primari din zonă.

Și ediția din acest an a Festivalului „Oul de Paști” de la Drăgoteni a înregistrat o participare numeroasă, peste 150 de elevi din întreaga Depresiune a Beiușului întrecându-se în cadrul celor cinci secțiuni ale concursului: I. Încondeierea ouălor, II. Pricesne, III. Bătut toaca, IV. Compoziții plastice și de educație tehnologică pe temă religioasă (desen, pictură pe sticlă, icoane pe sticlă) și V. Costume autentice. Întrebați ce i-a determinat să se înscrie la festivalul-concurs de la Drăgoteni, unii copii au mărturisit că pasiunea pentru încondeierea ouălor de Paște, la fel și tainele acestui meșteșug tradițional, le sunt transmise de părinți, bunici sau alte rude, la fel stând lucrurile și cu participanții de la concursul de bătut toaca. În plus, câțiva dintre aceștia din urmă au mai spus că unele ritmuri de toacă le-au învățat cu ocazia vizitelor la mănăstiri.

Cât privește câștigătorii ediției 2023 a Festivalului „Oul de Paști” de la Drăgoteni, aceștia sunt: Larisa Dume (Căbești) - categoria „până la 13 ani”, Rebeca Marchiș (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș) - „14-15 ani” și Delia Pătcaș (Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș) - „16 ani”, la încondeiat ouă; Grupul Vocal Căbești - categoria „grupuri”, Alecsia Pășcuț (Școala de Arte „Francisc Hubic” Oradea) - „6-12 ani” și Georgiana Bradău (Casa de Cultură Beiuș) - 13-18 ani, la interpretarea pricesnelor; Răzvan Lupău (Școala Gimnazială Căbești), la bătut toaca; George Iordache (Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș) - categoria „nivel preșcolar”, Andrada Boiț (Școala Gimnazială „Petru Miheș” Meziad) - „nivel primar”, Alesia Herman (Școala Gimnazială „Petru Miheș” Meziad) - „nivel gimnazial, clasele V-VI”, Raluca Bumba (Școala Gimnazială Pomezeu) - „nivel gimnazial, clasele VII-VIII” și Raluca Bota (Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș) - „nivel liceal”, la compoziții plastice; Alberta Fărcuța (Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei) și Raul Vesa (Meziad), la costume populare. La Secțiunea I. Încondeierea ouălor, organizatorii au acordat și câteva premii speciale: lui Ian Lezeu, de 4 ani, pentru „cel mai tânăr participant”, iar Garofiței Matiuța, Cosminei Gălășel și lui Flavius-Andrei Boiț, pentru tehnicile speciale folosite.

La final, i-am cerut primarului comunei Remetea, profesorul Stelian Copil, să ne prezinte concluziile sale despre cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului „Oul de Paști”, acesta subliniind importanța evenimentului de la Drăgoteni pentru conservarea și transmiterea specificului național generațiilor tinere:

„Bucuria cea mai mare, pentru mine și pentru cei care au participat, este că există și astăzi purtători ai costumului popular. Astăzi, am avut 152 de participanți îmbrăcați în costume populare. Acest lucru îmi dă bucuria aceea interioară că tradiția din zona Beiușului nu a dispărut, iar dacă acești copii sunt îmbrăcați în port popular înseamnă că și părinții lor le insuflă dorința de a păstra și duce mai departe tradițiile noastre”.