Sâmbătă, 30 septembrie a.c., la Librăria R&R de pe strada Republicii, criticul de teatru Elisabeta Pop, fost secretar literar al Teatrului de Stat Oradea vreme de 30 de ani, a lansat o lucrare monumentală, cu valoare documentară, în două volume, „Teatrul: Intrigă şi Iubire”.

Elisabeta Pop este un nume care nu are nevoie de nicio introducere în lumea culturală, şi în special teatrală, din România. Între anii 1965-1996 a fost secretarul literar al Teatrului de Stat Oradea, fiind una dintre personalităţile care a contribuit la dezvoltarea culturii teatrale româneşti în Oradea şi în Transilvania. Elisabeta Pop a trecut cu uşurinţă firească de la scrierea cronicilor de întâmpinare la scrierea „impresiilor” de după spectacol, aşa cum i-a plăcut să le numească de fiecare dată. Într-adevăr, este printre puţinii cronicari la care vehemenţa, verdictele, lipsesc cu desăvârşire. Din textele ei adunate în mai bine de 25 ani de scris, răzbate în schimb iubirea infinită faţă de teatru şi artiştii săi. De-a lungul carierei sale, Elisabeta Pop a colaborat cu nume emblematice ale scenei româneşti, a vizionat peste 4.500 de reprezentaţii teatrale, a luat nenumărate interviuri, a scris sute de cronici, a lansat prima monografie a teatrului românesc din Oradea, iar activitatea i-a fost încununată de juriul UNITER în anul 2006. O istorie vie a teatrului românesc, presărată cu emoţionante confesiuni, cu interviuri, cu emblematice portrete, a prins viaţă anul acesta în cadrul celor două volume „Teatrul: Intrigă şi Iubire”, editate la Biblioteca Revistei Familia şi lansate sâmbătă, 30 septembrie 2017.

„Sunt mândru că pot trage cortina în debutul acestei lansări”, a mărturisit directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan. „Aceste volume sunt o apariţie editorială care înnobilează o muncă de o viaţă. Pe Vetuţa, aşa cum o ştie lumea teatrală românescă, o cunosc de un veac. Are vocaţia prieteniei, de la dramaturgi şi actori, la regizori, critici, istorici de teatru, secretari literari”, a mai spus Ioan Moldovan.

Despre „această fiică a ludicului, care are umor cu carul” a vorbit la lansare şi prof. univ. dr. Valentin Chifor. „Vetuţa este o eminenţă cenuşie a teatrului, un om care din umbră a acţionat decisiv. Cărţile ei sunt un sipet de mărturii, aprecieri despre oameni, cronici, excelente portrete”, a explicat Chifor. „Volumele sunt o confesiune despre traseul ei în lumea teatrului şi cuprind totodată activitatea ei din anul 2.000 până în prezent”, a mai spus Chifor.

În completare, secretarul literar al Teatrului Regina Maria, Florin Dometi a subliniat importanţa apariţiei unor astfel de volume care „sunt cărţi capitale pentru cititori, sunt etalon, sunt sursă de inspiraţie”. „În paginile acesti cărţi descoperim profesionistul şi, printre rânduri, o descoperim pe ea aşa cum este: energică, generoasă, veselă”, a spus Florina Dometi.

Elisabeta Pop a mărturisit că nu avea în plan să scoată această carte. Împinsă de la spate de o prietenă, care i-a adunat cronicile pe CD-uri, şi încurajată de organizatorii Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, a acceptat şi, ulterior, a grăbit publicarea volumelor. „Este mult să trăieşti 30 de ani în teatru. Am încercat prin această carte să arăt care a fost partea bună a fiecărui mandat de director din acei ani. Jumătate din carte este dedicată Oradiei. Întotdeauna am încercat să văd şi să evidenţiez partea bună, inclusiv din spectacolele pe care le-am vizionat. Nu poţi să dai verdicte cu răutate, nu este corect. Am fost întrebată de ce am pus atâtea fotografii cu colegii mei în aceste cărţi. Pentru că am vrut să-i am aproape de mine”, a spus Elisabeta Pop.

Cele mai multe cronici care se regăsesc în „Teatrul: Intrigă şi Iubire” au apărut în revista Teatrul Azi. Coordonatorul acestei publicaţii, criticul de teatru Florica Ichim, a fost cea care, după pensionare, a motivat-o pe fosta secretară literară să nu renunţe la teatru şi la scris.

„Ne-am adunat astăzi aici să celebrăm o iubire. Este întotdeauna tulburătoare iubirea în stare pură. Iar dragostea Vetuţei pentru teatru este fantastică”, a spus Florica Ichim. Volumele au apărut cu sprijinul financiar al Direcţiei Sociale Comunitare şi a Direcţiei Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.