În prefața volumului intitulat „Satul Seghiște. Case, oameni și tradiții”, apărut în acest an la Editura Brevis din Oradea, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor, sublinia situația privilegiată a satului Seghiște, care, într-un răstimp de un secol, s-a îmbogățit cu nu mai puțin de trei volume monografice.

 

Primul demers de acest gen datează din anul 1911, când părintele Moise Popoviciu publica în revista „Transilvania” „Monografia satului Seghiște”. În 2003, apărea, sub semnătura renumitului istoric bihorean Viorel Faur, volumul intitulat „Istoria satului Seghiște la 500 de ani de la prima atestare documentară (1503-2003)”.

Noua apariție editorială - „Satul Seghiște. Case, oameni și tradiții” - a fost lansată chiar la Căminul Cultural „Moise Popoviciu” din Seghiște, la evenimentul de duminică, 8 iulie, participând, pe lângă Constantin Butișcă și Vasile Drăgoi, autorii volumului, primarul comunei Lunca, Ioan Popa, Ștefan Avram, directorul Editurii „Aureo” din Oradea și numeroși săteni.

Cel mai recent volum monografic dedicat satului Seghiște are o structură oarecum diferită de cea a unei lucrări de gen, accentul fiind pus pe istoria orală, pe descrierea localnicilor și gospodăriilor acestora. Prima parte a lucrării prezintă, în cuprinsul a 44 de pagini, cadrul natural și istoria satului, iar alta, de 60 de pagini, prezintă tradițiile satului și zonei înconjurătoare, precum și un glosar relevant pentru graiul seghiștenilor de azi și de odinioară. După cum precizam, partea cea mai amplă prezintă casele și sătenii, peste două sute de pagini fiindu-le dedicate. În plus, lucrarea cuprinde o reproducere a monografiei lui Moise Popoviciu, din 1911, și un scurt dicționar al personalităților satului.