Având în vedere că între Ziua Culturii Române (15 ianuarie) şi Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie) este o diferenţă de doar câteva zile, conducerea Asociației Internaționale „Euro Foto Art” a luat decizia ca perioada respectivă să fie dedicată culturii celor două popoare.

În acest context, luni, 15 ianuarie, va avea loc, de la ora 11.00, în Centrul Expozițional EFA, Galeria „Matei Stegerean” din Corpul E, parter, al Cetății medievale Oradea, festivitatea de deschidere a ediției a XII-a a Festivalului Internațional de Fotografie „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică. În cadrul festivității dedicate Zilei Culturii Naționale, va avea loc vernisajul și înmânarea festivă a premiilor și plachetelor expoziției internaționale „Ce te legeni, codrule”, organizată în parteneriat cu Direcția pentru Cultură Bihor. Invitații de onoare ai manifestării sunt elevii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Organizatorii au primit pentru prima ediție a concursului 362 de imagini realizate de artiști fotografi din: SUA, Serbia, Malta, R. Moldova, România, Ucraina și Ungaria. Juriul, format din: dr. Patricia Știrbu, preşedintele „Summit Agro” România, Bulgaria, Adria şi Republica Moldova, artistul fotograf Ștefan Tóth István, preşedintele juriului, și Andrei Borbely, director executiv DJCBh, reprezentat prin prof. Anca Mile, directoarea Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, au acceptat pentru Salonul internațional 59 de imagini.

Tot luni, de la ora 18.00, în Galeria „Matei Stegerean”, va avea loc, în cadrul ciclului „Povești la gura sobei”, organizată în parteneriat cu Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, o prezentare de imagini de epocă a colecționarului orădean Constantin Liviu Demeter, membru de onoare CFNO. De profesie istoric, acesta colecționează de la vârsta de 15 ani cărți poștale din Oradea. La un videoproiector, prin powerpoint, vor fi prezentate 100 imagini cu orașul nostru. Prezentarea, intitulată „Arta fotografilor orădeni”, va parcurge întregul secol XX, în care vor putea fi descoperite primele realizări fotografice cu clădiri precum: Primăria, Teatrul de Stat, Palatul Vulturul Negru, Palatul Baroc, Piața Unirii, Strada Republicii și multe alte edificii și locuri din centrul istoric orădean.

Vineri, 19 ianuarie, la ora 18.00, va avea loc în Galeria „Mezey Lajos” vernisajul expoziției și înmânarea festivă a premiilor și plachetelor Concursului Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de Pretutindeni. Cu această ocazie, vor fi expuse 86 de fotografii realizate de artiști fotografi români și maghiari din: Austria, Cehia, Franța, Malta, Moldova, Serbia, Spania, România, Ucraina și Ungaria. Imaginile expuse se pot viziona și pe site-ul AIEFA, eurofotoart.com. 

În încheiere, duminică, 21 ianuarie, de la ora 11.00, va avea loc, tot în Centrul Expozițional EFA, Galeria „Ștefan Vilidár István”, în prezența autoarei, vernisajul expoziției personale a artistei fotograf Bontovics Ilona din Békéscsaba / Bichișciaba (HU), dedicată Zilei Culturii Maghiare. Cu această ocazie, vor fi expuse 43 de fotografii alb-negru și color cu o tematică variată. Momentele muzicale ale vernisajului vor fi oferite de reprezentantul Grupului Cultural „Duo Sola Fide” din Oradea, artistul de violă Thurzó Sándor József. Expozițiile, organizate în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, vor rămâne deschise publicului până la data de 14 februarie, în zilele de luni și miercuri, între orele 14.00 - 18.00, iar  marți, joi și vineri, între orele 10.00 - 14.00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL.