Orașul de pe Crișul Repede a găzduit vernisajul expoziției personale, intitulată „Ucraina mea”, a reputatului și regretatului artist fotograf ucrainean Vasyl Pylypyuk.

Galeria „Euro Foto Art”, Centrul Expozițional al Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, aparținătoare Muzeului Țării Crișurilor, a găzduit marți, 27 iunie, vernisajul expoziției personale a reputatului și regretatului artist fotograf ucrainean Vasyl Pylypyuk, intitulată „Ucraina mea”.

Cu această ocazie, au fost expuse 65 de fotografii de o valoare artistică deosebită. Expoziția cu numărul 618 a fost organizată de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, în parteneriat cu Summit Agro Romania, Asociația Fotografilor din Transcarpatia din Ujhorod, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, prin secția Muzeul Orașului Oradea și Fundația „Șinca” din Oradea. Evenimentul a avut loc în cadrul schimburilor de expoziții dintre Centru Expozițional FIAP Oradea - România și Ujhorod - Ucraina. Publicul prezent la eveniment, printre care și un grup de turiști români din Statele Unite ale Americii, a fost salutat de dr. Diana Iancu, muzeograf, care a salutat inițiativa organizării evenimentului și a mulțumit AIEFA pentru efortul depus ca o asemenea expoziție de artă fotografică să fie prezentată și în Oradea. În continuare, Ștefan Tóth István, președintele AIEFA și curatorul expoziției, a vorbit despre relațiile personale avute cu regretatul artist fotograf expozant și a prezentat argumentele sale privind valoarea artistică a exponatelor.

Evenimentul a fost transmis online, de pe adresa AIEFA, în limbile română și ucraineană, datorită Fundației „Șinca” din Oradea, care a delegat-o pentru acest serviciu voluntar pe refugiata Amelia Antohi, din Ucraina, care, în încheiere, a precizat următoarele: „Am ajuns în Oradea din cauza războiului. Din păcate, părinții și rudele mele au rămas în Ucraina. Cu această ocazie, am putut cunoaște mai bine România, care este o țară foarte frumoasă și primitoare, la fel ca Oradea, unde locuiesc în prezent. Cu toate acestea, sper ca în scurt timp să se termine războiul și să ajung înapoi la familia mea în Ucraina”.

Momentele muzicale ale vernisajului din Oradea au fost oferite de către reprezentantul Grupului Cultural „Duo Sola Fide”, din Oradea, artistul de violă Thurzó Sándor József.

Expoziția artistului fotograf din Ucraina va rămâne la dispoziția turiștilor și a publicului vizitator din Oradea până în 25 iulie, de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00 (luni închis). O parte dintre exponate vor putea fi vizionate și pe ecranele mijloacelor moderne de transport din municipiul nostru, datorită protocolului încheiat între AIEFA și OTL.

Foto: Fórián Andrea