Festivalul-Concurs Național de Muzică Clasică „Francisc Hubic” - Armonii clasice și performanțe remarcabile
Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, parte a Centrului de Cultură al Județului Bihor, a organizat recent Festivalul-Concurs Național de Muzică Clasică „Francisc Hubic”, în cadrul căruia, tineri din Școlile Populare de Arte și Centrele de Cultură județene din țară s-au întrecut, prin intermediul prestației lor interpretative, la pian și canto muzică clasică.
Ediția a lll-a a Festivalului-Concurs Național de Muzică Clasică „Francisc Hubic”, secțiunile pian și canto, a avut loc în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor. Scopul evenimentului a fost cel de a încuraja tinerii, să nu piardă legătura cu studiul muzicii clasice, de a se afirma și lansa ca interpreți și de a-și dovedi valoarea interpretativă pe o scenă în cadrul acțiunilor artistice, fie ele concerte, spectacole sau concursuri.
Într-o atmosferă elegantă și de înaltă ținută, interpreții au reprezentat instituții de cultură din Satu Mare, Zalău, Târgoviște, Arad, Cluj-Napoca, Brăila și Oradea. Repertoriul muzical abordat și prezentarea artistic interpretativă a determinat cu greu luarea deciziilor privind acordarea premiilor de către membri juriului, compus din prof. Ferenc Mercedes, prof. Marian Boboia, prof. univ. dr. Agneta Marcu – președinte al juriului.
Astfel, în urma unei dificile acțiuni de departajare, având în vedere nivelul foarte bun la care s-au ridicat interpreții, premiile au fost acordate după cum urmează: la secțiunea pian, două mențiuni oferite concurenților Ștefan Dumitru (Brăila) și Patricia Ghib (Oradea), premiul lll - Corneliu Bogdan (Arad), premiul ll - Ilinca Buțiu (Oradea), premiul l - Magy Mate (Satu Mare), iar trofeul, a intrat în posesia talentatei interprete, Sara Maria Ene de la Școala Populară de Arte „Octav Enigărescu” din Târgoviște. Decizia membrilor juriului de a acorda 2 premii speciale concurenților Efrem Bâte (Târgoviște) și Paul Hăjdățean (Arad), a fost unanimă.
La secțiunea canto muzică clasică, mențiunea i-a revenit concurentei Daria Zoe Mal, Școala de Arte „Francisc Hubic” Oradea, premiul lll – Mary Elen Iujă (Brăila), premiul ll – Diana Dragoș, Școala de Arte și Meserii Zalău, iar premiul l, Antonie Ungur, Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea. Premiul special al juriului a fost oferit interpretei Matyas Kiraly Margaret (Zalău).
Seara s-a încheiat cu un recital susținut de invitatul special al festivalului, Thurzo Zoltan, un nume sonor în viața artistică muzicală orădeană, singurul artist din lume deținător a patru recorduri mondiale Guinness World Records, la categoria pian. Programul artistic a cuprins piese muzicale din perioada baroc, clasică, romantică, contemporană, aducând în fața publicului și piese muzicale, aranjamente și improvizații, din repertoriul compozitorului George Gershwin, Ella Fitzgerald&Louis Armstrong-Fabrizzio Caligaris-Thurzo Zoltan, piesa „Tenderly”, Fabrizzio Caligaris-Thurzo Zoltan, celebra „My way”.
Prezentarea programului din concurs a fost concepută de prof. Narcisa Midoschi, ca un repertoriu al cuvintelor ce s-a aflat în simbioză cu repertoriul muzical.
Cei ce au realizat și au asigurat continuitatea acestui proiect important fac parte din echipa de profesori ai managerului Centrului de Cultură al Județului Bihor, Școala de Arte „Francisc Hubic”, prof. Liviu Buțiu, coordonatorul artistic al festivalului fiind prof. Alina Orban.
Pentru anul 2025, an în care Școala de Arte „Francisc Hubic” împlinește 100 de ani de existență, același colectiv dedicat activității artistice anunță o următoare ediție, în care dorește să aducă pe scenă mai mulți participanți și nume sonore din viața artistică muzicală din Oradea și chiar din țară.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, prin Școala de Arte „Francisc Hubic” și Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.