În lumea artei, există un colț al imaginației pure și al culorilor vibrante, un loc în care realitatea și visul se întâlnesc. Acest loc special este arta naivă, o formă de exprimare artistică autentică și neîngrădită.

La Oradea, se desfășoară un eveniment care celebrează acest gen artistic unic: Festivalul Național de Artă Naivă, organizat cu pasiune de Asociația Artiștilor Naivi din România. Este vorba, în primul rând, de emoţie: când zâmbeşti, arta încetează să mai fie ermetică, se împrieteneşte cu tine.

„Arta naivă este un paradis al imaginației. Fără constrângeri academice sau reguli rigide, artiștii naivi creează cu inima și sufletul lor. Este o formă de artă care te duce în copilărie, într-o lume a basmelor și a poveștilor, unde totul este posibil”, spune Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

Joi, 19 octombrie, la ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor, str. Armatei Române nr. 1/A, va debuta cea de-a X-a ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă, un eveniment anual care aduce împreună la Oradea artiști talentați și iubitori de artă din toată țara.

Evenimentul este susținut de Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Visit Oradea (APTOR), Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Cineforma Video Production, Fundaţia Comunitară Oradea, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Naţional Iosif Vulcan, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu şi Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

„Această colaborare între instituții publice, culturale și artiști demonstrează că Festivalul Național de Artă Naivă nu este doar o expoziție, ci și o manifestare a solidarității culturale și a aprecierii pentru arta autentică. Este o manifestare care aduce arta din muzee în inimile oamenilor, este un loc în care arta devine vie, iar viața devine artă. Este o sărbătoare a imaginatiei, a culorilor și a bucuriei de a trăi”, mai spune Mircea Stroe.

Ediția aniversară de anul acesta este un moment de sărbătoare și reflecţie asupra parcursului festivalului. De la primele ediții, marcate de curiozitate și entuziasm, până astăzi, festivalul a devenit reperul artei naive din România. Este un prilej pentru organizatori, artiști și public de a celebra zece ani de magie, culoare și bucurie aduse în inimile noastre de această formă unică de expresie artistică.

Printre artiștii naivi români care au strălucit în aceşti ani la Festival se numără: Salomeea Andronic, Mihai Vintilă, Catinca Popescu, Vasile Popovici, Ioan Măric, Camelia Constantin, Gheorghe Babeţ, Ioana Gheorghiu, Gheorghe Ciobanu, Paula Iacob, Cristian Bădilă, Lucica Ciobanu, Nicolae Pătru, Rodica Nicodin, Adrian Donisanu și mulți alții.

Cu fiecare creație, acești artiști ne îmbie într-o lume plină de farmec și inocență, unde tradițiile și obiceiurile românești strălucesc...