Concertul din această seară, de la ora 19.00, al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea este dedicat compozitorului Felix Mendelssohn-Bartholdy, fiind propuse spre audiere trei compoziții de mare frumusețe: uvertura Ruy Blas, Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op. 64, şi Simfonia a II-a „Lobgesang” în Si bemol major.

                 

Prima lucrare, uvertura Ruy Blas, a fost compusă de Felix Mendelssohn-Bartholdy în 1839, la solicitarea Fondului Teatral de Pensii din Leipzig. Va urma Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op. 64, una dintre cele mai frumoase creaţii ale literaturii violonistice, „prin nobleţea şi plasticitatea conturului fermecător al fluxului melodic, printr-o armonioasă îmbinare a virtuozităţii de o rară expresivitate cu o fină cantabilitate”. Solistul invitat, Nicolas Köeckert, este un violonist german de excepţie (n. în 1979 la München), care şi-a câştigat deja bine meritata apreciere pe plan mondial. A fost primul concurent de origine germană premiat la celebrul Concurs Internaţional Ceaikovski din Moscova, pe de altă parte câştigător al altor importante premii internaţionale de violonistică (Montreal, St. Petersburg). Predă vioara la Universitatea de Muzică din Viena, dar susţine cursuri de măiestrie atât în ţara sa natală, cât şi în străinătate.

Concertul din această seară se va încheia cu Simfonia a II-a „Lobgesang” în Si bemol major, compusă în 1840, care deși a fost finalizată după Simfonia a IV-a „Italiana”, a fost publicată la zece ani după moartea compozitorului cu această numerotare, din motive editoriale. La interpretarea simfoniei îşi va aduce aportul Corul Filarmonicii, în pregătirea maestrului Lászlóffy Zsolt, părțile vocale solistice fiind susținute de către artiștii lirici invitați: Gebe-Fügi Renáta - soprană, Valentina Pușcaș - soprană, Daniel Zah - tenor.

Gebe-Fügi Renáta, născută la Cluj-Napoca, a absolvit Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” în anul 2012, apoi a obținut diploma de licență la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară. În anul 2017 a câștigat premiul I la Concursul de interpretare „Mozart”. În prezent, este studentă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, anul II - canto și violonistă la Opera Maghiară din Cluj-Napoca.

Valentina Pușcaș este studentă în anul III la Facultatea de Arte a Universității din Oradea, secția Interpretare Muzicală - Canto, la clasa lect. univ. dr. Lavinia Cherecheș. În 2015 a câștigat premiul special la Concursul Național de Canto „Sigismund Toduță” și în 2016 premiul pentru Cel mai bun tânăr interpret la Concursul Național al Liedului Românesc „Mariana Nicolesco”. Recent a fost solista unui turneu de 23 de concerte în SUA, alături de baritonul clujean Geani Brad și corul Deo Gloria dirijat de Ovidiu Niculaș. Tenorul Daniel Zah și-a efectuat studiile la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara. În 2007 a câștigat premiul I la Concursul „Sabin Drăgoi” din Timişoara şi la Concursul din Uzdin, Serbia. Pe lângă activitatea artistică, desfăşoară şi o bogată activitate didactică ca profesor la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” Timişoara. În 2014 obţine titlul știintific de doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine din nou dirijorului permanent al Filarmonicii, maestrul Romeo Rîmbu.