Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, sub bagheta dirijorului englez Alexander Walker, pregătește un program deosebit pentru concertul care va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în Sala „Enescu-Bartók”. Soliștii invitați sunt doi violoniști de talie internațională, Gabriel Croitoru şi fiica lui, Simina Croitoru.

 

„Bijuterii muzicale pentru vioară și orchestră”

„Prima parte a concertului s-ar putea încadra și sub genericul „Bijuterii muzicale pentru vioară și orchestră”, întrucât lucrările cuprinse în această parte de concert sunt deosebit de populare și de celebre”, a anunțat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii, ieri, în cadrul conferinței de presă.

Cu acest prilej, melomanii orădeni vor putea audia piesele Preludiu și Allegro, Capriciul vienez, Liebeslied și Liebesfreude, de Fritz Kreisler, între care va fi intercalată o lucrare de mare expresivitate și virtuozitate - Introducere şi rondo capriccioso, de Camille Saint-Saëns.

Programul va continua cu Melodii lăutărești și Navarra, de Pablo de Sarasate.

„Această primă parte de concert o realizăm împreună cu Gabriel Croitoru, artist interpret de rang internaţional, un vechi colaborator și prieten al Filarmonicii orădene”, a menționat Foica.

De-a lungul anilor, datorită prestigiului câştigat în lumea muzicală, Gabriel Croitoru a fost invitat în juriul mai multor concursuri naţionale şi internaţionale. Tonul cald, plin de sensibilitate, virtuozitatea şi muzicalitatea sunt doar câteva dintre calităţile sale artistice deosebite. De menționat că Gabriel Croitoru cântă pe o vioară Guarnieri din 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu.

 

Tată și fiică, pe aceeași scenă

Solista invitată, Simina Croitoru, fiica lui Gabriel Croitoru, este câştigătoare a numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale de muzică clasică. A susţinut foarte multe concerte şi recitaluri camerale în România, Germania, Italia, Slovenia, Turcia, Austria, Elveţia, Franţa, Finlanda etc. În 2010, devine studentă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, clasa profesorului Gabriel Croitoru, la care continuă, între anii 2013 și 2015, clasa de Master, în aceeași instituție. Din 2016, Simina Croitoru a devenit Asistent profesor și doctorand la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

„În acest an, o salutăm, cu mare plăcere, și pe Simina Croitoru, care se află în plină ascensiune a carierei sale de solistă violonistă. Ne bucurăm că realizăm împreună acest program”, a adăugat Vasile Foica.

Concertul se va încheia cu o suită inedită din opera Carmen de Georges Bizet, realizată în transcripţia unui autor contemporan rus, Rodion Şcedrin, pentru orchestră de coarde şi o partidă de percuţie lărgită, ceea ce scoate în evidenţă dinamismul iberic de dans al acestei muzici.

La pupitrul dirijoral se va afla Alexander Walker, din Anglia, care colaborează de cinci ani cu Filarmonica din Oradea, fiind prezent în orașul nostru pentru a treia oară. În prezent, Alexander Walker deţine statutul de director artistic al Orchestrei Simfonice Northampton. După absolvirea Universității din Bristol, a studiat la Conservatorul din St. Petersburg, sub îndrumarea prof. Ilya Musin. Între anii 1994 - 2004, a fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Voronezh. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri prestigioase, precum: Mikkeli și Lappeenranta City Orchestras - Finlanda, Esbjerg Ensemble, Vestyjsk Sinfonieorkester din Danemarca, New Queens Hall Orchestra, Russian Orchestra din Londra, North Hungarian Symphony Orchestra, Wrocław State Symphony Orchestra, Symphony Orchestra New Russia, Filarmoniciile din Praga, Belgrad, București, Iași și Oradea.

„Revin, de fiecare dată, cu mare plăcere, la Oradea. Îmi place să lucrez cu orchestra simfonică de aici, întrucât este foarte disciplinată, muncește din greu și cu multă dăruire”, a precizat maestrul Alexander Walker.