Astăzi, 16 mai, de la ora 19.00, melomanii sunt așteptați în sala „Enescu-Bartók”, la un concert simfonic de excepție. Conducerea muzicală aparține maestrului Romeo Rîmbu, iar solista invitată este Diana Jipa, la vioară.

În deschiderea concertului din 16 mai, Filarmonica de Stat Oradea propune spre audiere patru compoziții de mare frumusețe. În prima parte, va putea fi ascultată uvertura ,,Frumoasa Melusina” de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Compozitorul a apelat la povestea Melusinei, o legendă medievală şi la libretul scriitorului vienez Franz Grillparzer. Melusina este un spirit al apelor, descris ca o femeie asemănătoare sirenelor, care se căsătoreşte cu un cavaler muritor. A doua lucrare este ,,I Palpiti pentru vioară și orchestră, op. 13” de Niccolò Paganini. Lucrarea se bazează pe aria ,,Di tanti palpiti” din opera Tancredi, compusă de Gioachino Rossini. În continuare veţi putea asculta ,,Fantezia Carmen pentru vioară și orchestră, op. 25” de Pablo de Sarasate. Piesa a fost scrisă în 1883 pe teme din opera celebră a lui Georges Bizet. Concertul se va încheia cu ,,Simfonia a III-a în Do major, op. 32” de Nikolai Rimski-Korsakov. Muzica sa se distinge prin virtuozitatea şi prin strălucirea coloritului orchestral, prin contopirea tehnicii occidentale cu inspiraţia cântecului popular rus.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine maestrului Romeo Rîmbu.

Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În ipostază solistică, se remarcă prin interpretarea Concertului pentru oboi şi orchestră de W. A. Mozart în celebra sală Musikverein din Viena. Această lucrare, împreună cu concertele de Haydn şi Dittersdorf, au fost înregistrate pe două LP-uri pentru Casa de discuri Electrecord. În ipostaza de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei “Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995 a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la Budapesta de către Maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare. A dirijat peste 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, S.U.A., Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary  Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii  Române). A fost membrul unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini. Punând în valoare creaţia compozitorilor care au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra- imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita şi Agora. Romeo Rîmbu deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Romeo Rîmbu a obținut în 2010 titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 titlul de Doctor Abilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

Solista invitată în concert este Diana Jipa. Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp după aceea o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România, alături de filarmonicile din Iași, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea, precum şi cu Orchestra de Cameră „Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, Cork Fleischmann Symphony Orchestra, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud, Polonia, Norvegia, Coreea de Sud, Mexic, Cuba și China. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. A fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Muzicii Româneşti - ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi în anul 2012 şi Festivalul Internațional „George Enescu” - ediția a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene. A absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast. Alături de pianistul Ștefan Doniga, Diana Jipa a susținut, numai în anul 2018, peste 40 de concerte și recitaluri în cadrul turneelor naționale „Un secol de muzică românească”, „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” și „Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră” – proiect care a cuprins, de asemenea, și înregistrarea în Studioul de Concerte Mihail Jora al Societății Române de Radiodifuziune a compact discului amintit anterior. “100 x Enescu” a fost un al patrulea turneu național la care a participat în 2018. A urmat cursurile de licenţă şi de master a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a prof. Florin Croitoru, fiind în prezent doctorand al aceleiași instituții, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu.