Trei piese superbe vor fi prezentate în cadrul concertului din această seară, de la Filarmonica orădeană. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Janko Zsolt, dirijorul permanent al orchestrei simfonice. Solistul invitat - Răzvan Stoica - este unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști ai timpului nostru.

Melomanii orădeni sunt invitați astăzi, 27 mai, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartókˮ a Filarmonicii, pentru a audia trei lucrări de mare frumusețe: uvertura „Frumoasa Melusinaˮ, de F. Mendelssohn Bartholdy; Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35, de P. I. Ceaikovski - și Simfonia a IV-a „Italianaˮ în La major, de F. Mendelssohn Batholdy.

„Capodoperă a artei violonistice, unicul concert pentru vioară şi orchestră al lui Ceaikovski este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară, dar şi unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic”, este de părere Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene.

Solistul invitat, Răzvan Stoica,  este un român de geniu, care s-a născut „cu muzica în casă”, într-o familie de muzicieni, în 1986, la București. A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu”, din București, apoi și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam, unde a fost admis cu bursă. Din anul 2008, ca urmare a câștigării concursului Strad Prize, artistul are în drept de folosință vioara Stradivarius „The Queen”, datată din 1729. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obținute la concursuri internaționale. Răzvan Stoica a obținut titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” în 2013, când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), reprezentând România. Până în acest moment, este singurul român care a câștigat această distincție. Are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar și în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” și compozitorul coloanei sonore. Strad Style a fost premiat la festivalurile de profil din toată lumea. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franța și colaborează cu dirijori de renume. După muzică, pilotajul este a doua sa pasiune.