După aproape două luni de încetare a activității cu publicul, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural își deschide porțile. Conducerea Muzeului a pregătit pentru publicul iubitor de fotografie, în parteneriat cu Asociația Internațională Euro Foto Art (AIEFA), o nouă expoziție de artă fotografică. Vernisajul va fi transmis online.

Sălile de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică Ștefan Tóth István (Corp B, etaj I) vor găzdui, începând cu 21 mai, expoziția personală a artistei fotograf Nicoleta Gabor, intitulată „Călătorie în noiembrie”. Reputatul artist fotograf orădean expune pentru prima dată în acest spațiu 72 de fotografii alb-negru realizate într-o abordare artistică deosebită. Nicoleta Gabor a început să fotografieze din anii 1989 -1990. Cu lucrările sale a participat în colecția reprezentativă a Clubului Fotografic Nufărul intitulată „Pași în lumină...” la nenumărate expoziții organizate în diferite țări din Europa și Asia. De asemenea, şi-a prezentat lucrările în cadrul expoziţiilor de grup vernisate în Galeria Euro Foto Art Oradea, la Casa de Cultură din Marghita, Castelul Karolyi din Carei, Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare, respectiv în orașele Zhuhai, Shenzen și Yokohama (China). Autoarea expoziției are un altfel de concept general despre arta fotografică decât cel răspândit în ultima perioadă de timp, față de saloanele internaționale organizate sub patronajul Federației Internaționale de Artă Fotografică.

„Tot ceea ce sunt azi le datorez lor, părinţilor şi fratelui meu. Le mulţumesc pentru răbdarea lor, le mulţumesc pentru că m-au lăsat mereu să aleg singură şi atunci când am ales greşit, m-au sprijinit necondiţionat. Trăim într-o lume falsă, ipocrită, în care, în afară de filmul documentar, fotografia este, ar trebui să fie singura modalitate de exprimare vizuală sinceră”, a mărturisit Nicoleta Gabor. „Fotografia bună poate să fie dulce sau amară, însă mereu trebuie să trezească emoţie şi gânduri în cel ce o priveşte. Eu lucrez din instinct şi pentru mine, pentru sufletul meu. Împărtăşesc ceea ce fac şi dacă sunt înţeleasă şi place, mă bucur. Fotografia este cel mai lesne mod în care pot să mă exprim, fără cuvinte şi în mare parte, fără culoare. Iarna, ploaia sau ceaţa sunt monocrome, iar expresia unui om într-o fracţiune de secundă, care poate să povestească o viaţă întreagă, nu are nevoie de culoare, decât de lumină bună. Sigur, sunt situaţii în care culoarea dă farmec exotic sau amplifică o tragedie, mai ales în lumea zbuciumată de azi. Şi mai sunt şi florile efemere care au darul de a ne parfuma şi vizual”, a mai spus artista. „Fotografiem ceea ce suntem, cu tot ceea ce avem în spate: educaţie, cultură, experienţă de viaţă şi cel mai important: sensibilitate. Sensibilitatea unui om nu stă în lacrimile acestuia, ci în capacitatea sa de a privi şi de a asculta cu răbdare. Timpul trece şi trebuie să lase urme. Ar fi frumos să fim mai atenţi, mai tăcuţi, mai buni. Să privim mai mult şi să învăţăm mai mult. Eu doar pot să sper că nu-mi voi pierde curiozitatea şi inspiraţia. Fotografia trebuie să rămână o mărturie a timpurilor în care a fost făcută şi, astfel, niciodată nu trebuie să-şi piardă valoarea de document. Acest atribut o diferenţiază de celelalte arte” , a încheiat artista.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 21 mai, de la ora 16.00, la care, de această dată, organizatorii nu-i invită pe iubitorii fotografiei să participe personal. Vernisajul va fi transmis online prin pagina de Facebook Asociației:  https://www.facebook.com/EuroFotoArtAsociatieInternationala/. La vernisaj au fost invitați să participe: artistul fotograf președintele AIEFA Ștefan Tóth AFIAP, criticul de artă dr. Ramona Novicov (care va prezenta lucrările expuse), respectiv reprezentantul Formației „Duo Varadiensis”, artistul Thurzó Sándor József (violă).

Expoziția Nicoletei Gabor se poate viziona și pe site-ul Asociației „Euro Foto Art”: https://www.eurofotoart.com/membrii-cfno-ro/07-nicoleta-gabor/. Expoziţia va rămâne la dispoziția publicului până pe data de 21 iunie, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 – 18.00 (luni închis).