Teatrul Regina Maria informează publicul spectator că în urma noilor restricții stabilite prin hotărâre guvernamentală, orarul spectacolelor va fi schimbat. Prima reprezentație care va avea un alt orar este, Tartuffe, programată în data de 31 octombrie la Sala Mare.

„Conform Hotărârii de Guvern Nr. 1.130 din 22 octombrie 2021, se interzice desfășurarea activităților instituțiilor de spectacole, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21.00-05.00, prin urmare spectacolul Tartuffe, din data de 31 octombrie, la Sala Mare și toate spectacolele programate seara în luna noiembrie se vor juca de la ora 18.00.

De asemenea, toate spectacolele, începând cu această săptămână, se vor juca cu doar 30% din capacitatea sălii.

Primul spectacol care se va juca de la ora 18.00, este Tartuffe, de Moliere, regia Vlad Trifaș. Aflat la cea de-a treia reprezentație, Tartuffe este o comedie de caracter, care rămâne la fel de actuală ca atunci când a fost scrisă. Spectacolul este o adaptare, textul fiind adus la viteza transferului de informații pe care o folosim acum. Un singur personaj și-a păstrat pedanța, numai că el este conștient de acest lucru și refuză să simplifice, deoarece crede că puterea cuvântului are frumusețe. Textul vorbește despre credința oarbă, despre habotnicie, un subiect care își păstrează caracterul contemporan. Numai că în secolul XXI această credință oarbă în absolut orice devine deosebit de periculoasă, deoarece nu apare decât în lipsa informării. Este periculos să crezi în ceva fără să știi, fără să înțelegi în ce crezi, iar aici nu vorbim numai de religie, ci de habotnicia de orice fel. Și mai periculos este că în acest context apar oameni ca Tartuffe, care îți pot oferi senzația că ai înțeles. Acolo este marea lui abilitate, că îți desenează o realitate care nu este adevărată. Dar Tartuffe nu ar putea exista dacă cineva nu ar crede în el. Iar Orgon, din nevoia de a avea un pastor celest, alege să-l creadă. Nimeni nu se folosește de latura monstruoasă a lui Tartuffe decât dacă are nevoie. Deci, cred că așa își folosește și Tartuffe capacitățile de a înșela, pentru că funcționează.”

Vlad TRIFAŞ