Tânăra poetă orădeancă Ioana Camelia Sîrbu s-a făcut remarcată în cadrul Festivalului Internaţional de Creaţie Literară „Titel Constantinescu”, ediţia a X-a, Râmnicu Sărat. Manuscrisul orădencei, „Conjugările iubirii”, care cuprinde 100 de poezii şi poeme, a fost premiat în cadrul festivalului, fiind unul dintre cele alese de către juriu spre publicare.

 

Volumul Cameliei a fost înscris la categoria manuscris de poezie şi distins cu premiul Alexandru Sihleanu. Aşa cum a mărturist poeta, de profesie educator specializat, manuscrisul a fost trimis la acest festival fără mari speranţe, iar faptul că a câştigat a fost o mare surpriză. „Am ales pentru acest manuscris 100 de poezii, pe care le-am selectat din creaţia ultimilor şase ani. Ştiam că premiul Alexandru Sihleanu înseamnă publicarea manuscrisului, dar nu mi-am imaginat că o să câştig”, a spus Ioana-Camelia Sîrbu.

Poeta nu se află la prima lansare, primul ei volum de poezie, „Ceva-urile mele”, fiind publicat la Editura Offsetcolor, din Râmnicu Vâlcea, şi lansat în Oradea în anul 2008. Înainte de a-şi face curaj pentru un nou volum, Camelia a continuat să publice în diverse reviste culturale sau în volume colective. Poeziile din „Conjugările iubirii” nu au mai fost publicate însă niciunde, niciodată.

„Conjugările iubirii” sunt 10: Luliki, a Cuvintelor din vânt, a Momentului, Nemo, Război, Sanctuar, Atlas, a Corciturilor, a Iubirii şi Moartea.

„Fiecare conjugare mi-a afectat viaţa într-un fel sau altul. Fiecare conjugare este un capitol de carte, iar poeziile îi reflectă tematica. Punctul de pornire al unei poezii poate fi amintirea unei priviri, a unui zâmbet, a unei idei care a declanşat ceva”, a mai explicat Camelia.

Poate cea mai captivantă conjugare este Luliki, un alter ego al poetei, descris în fragmentul „Introducere la nimfa Luliki” : „ca şi Echo,/ Luliki e o fiinţă plângândă pe brodajul unui obraz..../Luliki trimite flori pe dansul everest al unui râu/ şi minte când zâmbeşte/ şi tuşeşte cu flori”.

„Luliki este o nimfă cu dinamită. Cu fiecare explozie o parte din ea dispare. Luliki însă nu moarte niciodată, ea trăieşte în interiorul meu”, ne-a spus Ioana Camelia Sîrbu. La fel ca şi la întâiul volum, cartea Conjugările iubirii a fost prefaţată de prof. dr. Alina Nicoleta Veţeleanu:

„Mă aplec asupra sensurilor contorsionate, prin care Ioana a născut poezia, recâștigând de fiecare dată bătălia cu realitatea – ori prea crudă, ori prea anostă. În Conjugările ei se simte setea de limba română, de perfecțiune, de „slovă”. Pe de-o parte, este trăirea care pârjolește prin rezonanță, pe de altă parte, creația sa este asemenea unui laborator în care au fost puse la dospit teme unitare, șlefuite cu migala făurarului în explozii de nuanțe (predominant cenușii), forme și profunzimi. Prin descătușarea de canoane, prin reinterpretarea miturilor, prin înnobilarea lexicului neologic, autoarea își filtrează și educă publicul, cheia de boltă fiind tocmai o nouă eră de intelectualizare a emoțiilor”.

Volumul „Conjugările iubirii” va fi lansat vineri, 13 octombrie, ora 18.00, în Cetatea Oradea, corp G. Cartea va fi prezentată de poetul Gheorghe Vidican, iar momentele artistice vor fi susţinute de Alexandrina Chelu şi Bianca Popa.