Joi, 11 mai, în sala de concerte „Enescu-Bartók” - „Serată muzicală tragică”
Este titlul concertului care va fi adus în fața publicului meloman joi, 11 mai, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”.
Tragismul a fost ilustrat de către mulți compozitori de-a lungul veacurilor, însă compozitorii romantici l-au expus din abundență în creația lor și l-au adus la niveluri foarte înalte de intensitate. „Serată muzicală tragică” este titlul concertului care va fi adus în fața publicului la data de 11 mai, ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”. Filarmonica de Stat Oradea a pregătit un program care evidențiază tragismul romantic în lucrările: Uvertura „Hebridele” op. 26 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, „Concertul pentru violoncel în Mi minor, op. 85” de Edward Elgar și Simfonia nr. 4 „Tragica” în Do minor, D 417 de Franz Schubert. În interpretarea celor trei lucrări simfonice, Orchestra Filarmonica de Stat Oradea va fi condusă de către maestrul Róbert Farkas, iar concertul lui Elgar îl va avea ca protagonist pe violoncelistul Ovidiu Lup.
Dirijorul Róbert Farkas
S-a născut în localitatea Òzd din Ungaria și a crescut sub diferite influențe muzicale și tradiții. A studiat Dirijat Coral și Pedagogie Muzicală, precum și Dirijat Orchestral cu Tamás Gál și András Ligeti. Din anul 2006, s-a mutat la Berlin, datorită unei burse Erasmus, și a continuat studiile muzicale la clasa profesorului Lutz Köhler, absolvind în anul 2012. Cariera sa de dirijor a început odată cu câștigarea Premiului III la competiția internațională Lovro von Matačić de la Zagreb în anul 2011. De atunci a început să lucreze în calitate de dirijor-invitat la Filarmonica din Zagreb, Orchestra Radio Croată, Filarmonica din Wrocław, Filarmonica „George Enescu” din București și Filarmonica din Sofia. În prezent, este dirijor al Orchestrei Filarmonicii Naționale a Ungariei și al Orchestrei Radio din Ungaria. De asemenea, colaborează frecvent cu mai multe orchestre din Germania. Repertoriul abordat de dirijor cuprinde atât opere, cât și lucrări moderne și contemporane. Mentorii săi au fost Iván Fischer, Dimitri Kitajenko și Péter Eötvös, care l-au apreciat pentru imaginația sa și gândirea sa creativă.
Violoncelistul Octavian Lup
S-a născut la Cluj-Napoca, iar în anul 2013, a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Marin Cazacu. În continuare, a studiat la Conservatorul Național Superior din Paris, unde i-a avut ca profesori pe Roland Pidoux și pe Xavier Phillips. La București a obținut în anul 2019 titlul de Doctor în Muzică. Violoncelistul a concertat pe scenele tuturor filarmonicilor importante din România, iar pe plan internațional a fost invitat la „Musikverein” Viena, „Concertgebouw” Amsterdam, precum și „Luxembourg Philharmonie”. Pe lângă activitatea solistică, Octavian este lector universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În paralel, este violoncelist la Opera Națională București, începând cu anul 2019. De asemenea, a înființat orchestra „New Hope”, pe care o conduce în calitate de dirijor. Pe parcursul carierei sale, Octavian Lup a obținut zeci de premii naționale și internaționale, printre care Premiul al II-lea la Concursul Internațional „David Popper” Ungaria, Marele Premiu la Concursul Național „Paul Constantinescu” București, Marele Premiu la Concursul Național „Mihail Jora” București, iar în anii 2014 și 2016 a fost semifinalist al Concursului Internațional „George Enescu”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.