Întâlnirea ea fost organizată de Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Memorial Iosif Vulcan şi Revista Familia. Despre carte şi despre autor au spus câteva cuvinte scriitorii Ioan Moldovan, Cătălin Şuşu şi Ioan F. Pop, cel din urmă fiind şi moderatorul acestei lansări.

„O fascinată operă, cu o structură binară roman-autobiografie, în care se intersectează mai multe tipuri de scriitură, Siberii este un fabulos roman anticomunist, o metaficţiune ce înglobează documente de istorie, ce dinamitează o operă (cea comunistă) şi pune în lumină faţa schimonosită şi convulsiile istoriei contemporane, din care fantomele trecutului nu s-au retras definitiv. Siberii este, fără îndoială, capodopera autorului, o carte ce nu va trece neobservată nici de prietenii, nici de inamicii săi, dar mai ales de cititorii oneşti, avizi de a cunoaşte până la capăt adevărul bolgiilor danteşti prin care ne invită Radu Ulmeanu, romancierul desfăşurându-se şi aici cu un strălucitor talent, cu o uimitoare originalitate a scriiturii”, mărturiseşte Ion Cristofor în cuvântul prefaţator al cărţii pe care o consideră „un fabulos roman autobiografic”.

Aşa cum a mărturisit scriitorul la lansarea din Oradea: „Aceste romane sunt rodul unor experienţe de viaţă ancorate extrem de puternic în realitate, o realitate care este dureroasă de multe ori”. „Ca dovadă sunt în carte două personaje care s-au sinucis: pictorul Jean Munteanu şi pictorul Petru Aruştei, un pictor de o forţă fantastică, bântuit de aceleaşi forţe stihiale pe care nu a reuşit să le stăpânească şi să şi le subordoneze”, a precizat Ulmeanu. „Am convingerea că prin romanele pe care le-am scris mi-am făcut datoria faţă de mine însumi şi faţă de lumea în care trăiesc”, a mai spus scriitorul, care nu exclude însă apariţia unui nou volum. Acesta a mai declarat că a venit cu bucurie în Oradea, un oraş din care pleacă „mai îmbogăţit”.