În Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, joi, 4 octombrie, de la ora 19.00, va avea loc un concert vocal-simfonic, „Medalion Mendelssohn”. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ladislau Horváth, care apare în dublă ipostază, de dirijor și solist.

 

Din program vor face parte trei compoziții de mare frumusețe semnate de Felix Mendelssohn-Bartholdy: uvertura „Visul unei nopți de vară”, „Concertul pentru vioară și orchestră de coarde în re minor” și „Lauda Sion” pentru soliști, cor și orchestră, op. 73. Dirijorul invitat al concertului este Ladislau Horváth. Reprezentând a 5-a generație de muzicieni în familia sa, Ladislau Horváth își desfășoară activitatea artistică în variate forme: dirijor, solist, muzician de cameră, concert-maestru și pedagog. Din anul 2006 a fost numit dirijor principal și maestru concertator al Orchestrei „I Solisti Fiorentini” cu care a susținut numeroase concerte și și-a îmbogățit repertoriul vocal-simfonic colaborând cu Corul „Harmonica Cantata”. A înregistrat pentru Radio București și Casa Electrecord concertele pentru vioară de E. Chausson, W. Berger, M. Ciobanu, G. Enescu, Cvartetul de Fritz Kreissler, sonate de J. S. Bach și W. A. Mozart cu pianistul Virgil Onițiu. Din 2009 susține o legătură permanentă cu orchestrele din România: București, Cluj, Oradea, Ploiești, Craiova, Sibiu. A participat la 2 ediții ale Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, și la două ediții ale Festivalui „Mozart” din Cluj-Napoca. De această dată, dirijorul apare în dublă ipostază de dirijor și solist.

În interpretarea cantatei, se va beneficia, și de această dată, de aportul Corului Filarmonicii, în pregătirea maestrului Lászlóffy Zsolt, părțile vocale solistice fiind susținute de către artiștii lirici invitați: Gebe-Fügi Renáta – soprană, Valentina Pușcaș – alt, Marius Boroș – tenor și Tasnádi Ferencz – bas.