Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la un concert Mussorgsky-Brahms. Evenimentul va avea loc joi, 7 aprilie, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok.

Din creația compozitorului Modest Mussorgsky vor fi prezentate două fragmente din opera Hovanscina: Preludiu și Dansul sclavelor persane. De partea cealaltă, programul include Concert nr. 1 pentru pian și orchestră în re minor, op.15, de Johannes Brahms, care îl are ca protagonist pe pianistul Mihai Diaconescu. Cele două lucrări vor fi conduse de Horváth József. Maestrul József Horváth este, din 1999, dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006, şi al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, acumulând peste 40 de titluri în repertoriul său. Este şi fondatorul şi directorul artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Tânărul pianist Mihai Diaconescu (n. 1991, la Craiova) a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. A absolvit cursurile Şcolii și Liceului de Artă ,,Marin Sorescu”, unde a avut-o ca mentor pe distinsa profesoară Mariana Ilie. A câştigat primul concurs de pian la vârsta de șapte ani, iar prima performanță notabilă în competițiile de interpretare a fost câștigarea Premiului I la Olimpiada Națională, la vârsta de 13 ani. Din anul 2010 până în 2013, urmează cursurile Academiei ,,Gh. Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea prof. univ. dr. Csiky Boldiszar. În perioada 2013-2014, beneficiază de o bursă Erasmus și va studia la Academia ,,Sibelius” din Helsinki. Între 2014-2018, a urmat cursurile de masterat al Academiei ,,Sibelius”, la clasa profesorului Erik T. Tawaststjerna. În tot acest timp, a păstrat o legătura artistică foarte importantă cu Walter Krafft, sub îndrumarea căruia a avut privilegiul să fie de la o vârstă fragedă și fără de care ,,o carieră pianistică nu ar fi fost posibilă”. Pe scena internațională, a debutat la vârsta de 12 ani, când, în cadrul unui curs de maiestrie, a avut ocazia să cânte pe scena Kleinerkonzertsaal am Gasteig (Filarmonica din München). Va reveni aici peste doi ani (2006), cu un recital solo. În decursul carierei, tânărul pianist a participat la numeroase cursuri de perfecționare cu personalități marcante ale lumii muzicale.

De asemenea, pianistul a obținut numeroase premii în cadrul concursurilor naționale și internaționale: Premiul II în cadrul Concursului „Giovanni Pianisti” (Citta del Vasto, Italia); laureat în repetate rânduri al olimpiadelor naționale de interpretare (România); Premiul I la Concursul ,,Rovered’Oro” (San Bartolomeo, Italia); Premiul I la Concursul „Liszt” (Cluj, România). Este, de asemenea, semifinalist la concursurile internaționale ,,Nordic Competition” (Suedia) și ,,Ciorlionis Competition” (Lituania). Din 2006, Mihai Diaconescu începe o activitate concertistică extrem de puternică, iar la vârsta de 16 ani debutează ca solist, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia”, interpretând Concertul nr.1 în Do major, de Ludwig van Beethoven. Este invitat să cânte frecvent în Germania, Italia, Austria. Cu ocazia comemorării compozitorului Carl Filtsch, susține în 2007 un recital la Venezia, urmat de un recital de deschidere în cadrul Festivalului și Concursului „Carl Filtsch”. De altfel, activitatea concertistică acoperă deopotrivă scena românească și pe cea internațională. Pe 25 octombrie 2018, Mihai Diaconescu a fost unul dintre soliștii tradiționalului concert regal, concert care are loc în fiecare an în Sala Ateneului Român, alături de Camerata Regală.

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii orădene și online la: https://www.bilete.ro/mussorgsky-brahms/