Lotus Center (zona Pellini Café) din Oradea a găzduit vineri, de la ora 18.00, vernisajul expoziției anuale de fotografie a membrilor Varadinum Foto Club. Au fost expuse cele mai reușite fotografii care au câștigat premii la Saloanele Internaționale de Artă Fotografică din țară și din afara țării și premiați fotografii care au obținut rezultate de excepție în 2023.

Evenimentul a avut loc chiar de Ziua Artei Fotografice în România și i-a avut ca moderatori pe fotografii Ovi D. Pop și Adela Rusu. Au fost expuse 68 de fotografii, realizate de 68 de membri ai clubului, cele mai reușite fotografii care au câștigat premii la Saloanele Internaționale de Artă Fotografică din țară și din afara țării, imagini reprezentând portrete, peisaje, fotografii de stradă și fotografii conceptuale.  

„Clubul are deja 71 de membri și le mulțumesc celor care au venit la eveniment din alte orașe: Timișoara, Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Huedin etc. Clubul s-a fondat în urmă cu 7 ani iar anul acesta am reușit să luăm locul 15 în lume datorită activității și rezultatelor membrilor noștri. Anul trecut am avut 7 expoziții de grup în țară, una în Ucraina și una în Turcia, am semnat un protocol de colaborare cu cel mai mare club foto din Egipt și cu unul din cele mai iubite cluburi din Serbia, am avut numeroase ieșiri foto, în Deltă, la Vadu Crișului și în regiunea Maramureș”, a spus, printre altele, Ovi D. Pop, care a subliniat că reprezentanții clubului au lucrat mult ca expoziția să fie gata la timp.

Adela Rusu a declarat că expoziția anuală a clubului este „maximum de calitate și de creativitate” pentru că adună cele mai frumoase fotografii făcute într-un an.

„Este important ca orădenii să vadă că fotoclubul Varadinum este cel mai puternic fotoclub din România, nu ca număr de membri ci ca activitate întreprinsă de-a lungul anilor. În momentul de față, din ce în ce mai puține fotocluburi rezistă în România. Este foarte multă muncă la mijloc. Tocmai pentru că valoarea cea mai mare a fotoclubului o dau membrii ei, am pus la punct, de 5 ani încoace, formularele cu puncte de excelență, ca să-i premiem pe cei care sunt harnici și se implică. Nu este suficient să fii membru într-un fotoclub, să plătești doar cotizație și atât” a spus Adela Rusu care le-a înmânat apoi premii membrilor clubului.        

Clasamentul a arătat astfel: locul 1 - Vincze Szabolcs din Huedin cu 10.510 puncte; locul 2 - Mariana Scubli din Sighetu Marmației cu 8.050 puncte; locul 3 - Marian Plaino din București cu 7.490 puncte; locul 4 - Cătălin Arcu din Cluj-Napoca cu 4.280 puncte; locul 5 - Adriana Ceaușescu din Timișoara cu 1.670 puncte; locul 6 – Iuliana Pașca din Baia Mare; locul 7 – Eva Kenez din Ungaria; locul 8 – Csaba Karako din Satu Mare; locul 9 – Rebeca Karako din Satu Mare; locul 10 – Viorel Șerfezi din Oradea.

De asemenea, a fost acordat un Premiu de Excelență lui Ovidiu Opriș din Baia Mare, pentru valorificarea și promovarea valorilor culturale și tradiționale a „Țării Lăpușului” sub brandul „Teleleu din Maramureș”.

Varadinum Foto Club a fost înființat în 2017 de Adela Rusu și Ovi D.Pop și are în prezent 71 de membri din Franța, Ungaria, Italia, Dubai, precum și din mai multe orașe din România. În cadrul vernisajului au fost distribuite și cataloagele „We are Varadinum”, în care fiecare membru din club are o pagina personală de promovare.

Varadinum Foto Club din Oradea este, la ora actuală, cel mai activ și mai puternic fotoclub din România, care a obținut locul 15 din 226, la competiția celor mai bune fotocluburi din lume, clasament realizat de Federația Internațională de Artă Fotografică FIAP pe anul 2023.