La Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, mâine, 27 iunie, de la ora 11.00, va avea loc lansarea cărții „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)”.

 

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, împreună cu Universitatea din Oradea - Facultatea de Istorie, Relații Internaționale și Științe Politice, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu-Dragomir” și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria municipiului Oradea și Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, lansarea cărții „Biserica Ortodoxă și clerul militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Carloviț și Primul Război Mondial (1699-1914)”, apărută la Editura Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2022, și avându-l ca autor pe dr. Mircea-Gheorghe Abrudan. Evenimentul va avea loc marți, 27 iunie, de la ora 11.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (str. Aurel Lazăr nr.13).

„Din perspectiva istoriografiei recente, autorul propune cititorilor o istorie a două realități învestite de tradiția istoriografică cu valențe exclusiv conservatoare, statul și biserica, abordate dintr-o perspectivă cu totul nouă, aceea de vectori ai responsabilității sociale și progresului comunităților pe care le-au guvernat politic și spiritual”, anunță organizatorii evenimentului.

Cartea va fi prezentată de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, și de dr. Petru Ardelean, muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor. Moderatorul evenimentului - prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. Intrarea va fi liberă!