La Muzeul Național al Literaturii Române din București, a avut loc - Triplă lansare de carte a scriitorului Pașcu Balaci
Muzeul Național al Literaturii Române din București a găzduit, în a doua jumătate a săptămânii trecute, evenimentul de lansare a trei volume, scrise de avocatul bihorean Pașcu Balaci.
Prima carte, intitulată „Vechiul Testament relevat prin trei sute de sonete”, a apărut la sfârșitul anului trecut, la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, și este prefațat de preotul Ioan Chirilă, profesor doctor al Universității de Teologie din Cluj-Napoca și președinte al Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din municipiul de pe Someș. Celelalte două volume au apărut la Editura „Aureo” din Oradea. Este vorba despre două piese istorice „Avram Iancu”, respectiv „Moțul francez sau un Sisif pe Muntele Bihorului”, aceasta din urmă fiind scrisă într-un singur act, cu șase tablouri. Ambele cărți se bucură de câte o bogată prefață semnată de profesorul emerit Teodor Rif, de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș.
„Anul acesta, se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, drept pentru care am socotit necesar că este foarte potrivită lansarea acestei cărți, aici, la Muzeul Național al Literaturii Române din București. Avram Iancu a fost și a rămas un model de demnitate, de libertate și de rezistență națională, în fața urgiilor istoriei. A doua carte pe care am lansat-o se numește Moțul francez și este consacrată domnului Robert Ficheux, un colaborator apropiat al geografului francez Emmanuel de Martonne, oamenii care au ajutat la trasarea granițelor dintre România și Ungaria, după Primul Război Mondial. În fine, a treia carte lansată, astăzi, aici, este Vechiul Testament relevat prin 300 de sonete, despre care un critic clujean a afirmat că este primul roman religios izbutit din literatura română, iar asta rămâne să aprecieze cititorii, dacă este așa sau nu”, a spus scriitorul și publicistul Pașcu Balaci, la evenimentul de lansare.
La evenimentul găzduit de Sala „Perpessicius”, au fost prezenți, între alții, publicistul și teologul dr. Stelian Gomboș, bihorean de obârșie, consilier superior la Secretariatul de Stat pentru Culte, care a remarcat: „Practic, lucrarea de față este o oglindire, o reflecție, a Vechiului Testament în formă versificată, prin aceste sonete, oarecum inedit. Se poate spune că este o lucrare de prim plan, o lucrare fără precedent”. La rândul său, Lucia Verona, prozatoare și autoare de oprere dramatice, și absolventă a Conservatorului din București, a spus: „Pașcu Balaci este un dramaturg remarcabil. Ca poet, îl cunosc mai puțin, dar ca dramaturg, se distinge printr-o perfectă cunoaștere a temei, pe care o tratează, și, de asemenea, printr-o mare autenticitate”. Despre volumele lansate, a vorbit și Mihai Prepeliță, poet, dramaturg, prozator, eseist și critic literar, domnia sa remarcând, între altele, faptul că „În clipa în care avocații au dat năvală în literatură, înseamnă că literatura română poate fi salvată și chiar este salvată”.
Născut la 8 mai 1956 în satul Șebiș, comuna Drăgănești, Pașcu Balaci și-a descoperit timpuriu, încă din anii de școală, vocația literară. A învățat la școala din Sudrigiu, iar apoi la Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș. A absolvit apoi Facultatea de Drept din Cluj-Napoca și este doctor al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Poet, eseist, romanicier și dramaturg, Pașcu Balaci este autorul a zeci de cărți publicate, reprezentații teatrale și radiofonice. Între 1992 și 1996, a fost publicist comentator al ziarului „Crișana”. Pașcu Balaci este membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.