Departamentul de Arte al Universității Creștine Partium din Oradea, în parteneriat cu festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau din Oradea, anunță în premieră organizarea unei competiții de design grafic Publicritic, adresată atât creatorilor cu experiență, cât și începătorilor.

Lucrările premiate vor fi expuse pe străzile din Oradea în perioada 21 - 27 iunie, pe parcursul festivalului cultural Zilele Sfântului Ladislau.

Prin intermediul concursului de afișe și al expoziției Publicritic, cu tema centrală „Smog digital”, organizatorii își propun să catalizeze și să scoată în evidență reflecția vizuală vizavi de anomaliile din societate, să atragă atenția publicului și să-l determine să se gândească la problemele prezente sau viitoare.

Se pot înscrie tineri cu vârste mai mari de 18 ani, de orice naționalitate. Aceştia sunt rugați să intre pe website-ul oficial al competiției, www.publicritic.com/ro să acceseze butonul Aplic, să completeze formularul de înscriere și să încarce lucrările în format vectorial. Termenul-limită pentru înscrieri este 28 mai, ora 24.00.

Apelul la înscrieri a fost lansat și în cadrul facultăților și departamentelor de arte vizuale din România și din Ungaria.

Premii în bani şi expoziţii în aer liber

Lucrările selectate de juriu vor fi incluse în catalogul expoziției, vor fi promovate pe website-ul Publicritic și în social media, iar lucrările premiate vor fi expuse, sub formă de afișe de mari dimensiuni, panouri, bannere și citylights pe străzile din Oradea în perioada 21 – 27 iunie, pe parcursul festivalului cultural Zilele Sfântului Ladislau.

„Colaborarea dintre Zilele Sfântului Ladislau și Universitatea Creștină Partium este deja tradițională. Adesea am organizat împreună evenimente, expoziții în cadrul festivalului. Dorim să păstrăm această tradiție”, subliniază Varga Korpos Dalma, președinta Asociației Szent László, organizatoare a Zilelor Sfântului Ladislau. „În ultima perioadă petrecem mult timp în mediul online - muncim, socializăm, participăm la evenimente culturale online - acestea sunt aspecte pozitive, însă există și nuanțe negative precum smogul digital, care constituie și tema actualei competiții și expoziții”, detaliază reprezentanta festivalului cultural Zilele Sfântului Ladislau.

„Zilele Sfântului Ladislau au ca obiectiv important susținerea și promovarea talentelor artistice, a debutanților creativi, iar acest concurs e o bună ocazie pentru a face acest lucru”, a mai spus Varga Korpos Dalma.

Competiția va avea și premii în bani: premiul I va fi de 1.000 de euro, premiul II, 800 de euro, iar premiul III, 500 de euro. În afară de acestea se vor acorda și câteva premii speciale și un premiu al publicului.

Juriul Publicritic este format din designeri grafici și artiști vizuali profesioniști apreciați: Vargha Balázs - designer grafic, conducătorul masteratului de design grafic de la MOME - Universitatea de Artă și Design Moholy-Nagy din Budapesta, Szigeti G. Csongor - artist vizual, lector universitar la Institutul de Arte Vizuale, Universitatea Eszterházy Károly din Eger, Bartha Sándor - artist vizual, lector universitar în cadrul Departamentului de Arte, Universitatea Creștină Partium din Oradea.

Informații suplimentare despre competiție - condiții de participare, regulament, documente descărcabile se pot regăsi pe website-ul oficial www.publicritic.com.