Născut la 1 Aprilie 1940, Gheorghe Pituț este unul dintre puținii poeți din Țara Beiușului, care s-a remarcat prin valoarea operei sale. Deși a plecat de timpuriu de acasă, poetul a rămas în permanență legat de meleagurile natale. Pituț a scris poezie, proză și a tradus din lirica germană, opera sa, de o incontestabilă valoare, însumând douăzeci de volume, unele apărute postum, întregind patrimoniul cultural românesc. Gheorghe Pituț a trecut în eternitate la 6 iunie 1991, dormind somnul de veci în Cimitirul Bellu, alături de atâtea alte mari nume ale spiritualității românești. Comemorarea poetului a avut loc, în acest an, la Muzeul Municipal Beiuș, la eveniment participând primarul Petru Mlendea-Căluș, Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, profesori și elevi.

După slujba de pomenire oficiată de protopopul ortodox Marian-Vasile Popa și părintele Ioan-Nat Balint, primarul Petru Mlendea-Căluș și prozatorul Ulpiu-Traian Bodea au evocat personalitatea lui Gheorghe Pituț. Totodată, primarul Mlendea-Căluș a propus ca anul viitor, când se împlinesc opt decenii de la nașterea poetului, autoritățile locale să inițieze republicarea, măcar parțială, a operei pituțiene și reluarea festivalului național de poezie dedicat poetului. La finalul manifestării comemorative, câteva eleve de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” au recitat poezii din opera lui Gheorghe Pituț.

Nici bustul poetului, amplasat în Parcul Central, chiar vizavi de Muzeul Municipal, nu a fost uitat, cei de la Casa de Cultură Beiuș depunând, acolo, flori și aprinzând câteva lumânări în memoria „Poetului stelelor fixe”.