O expoziţie inedită în Sinagoga Sion - Trenule, maşină mică
Asociaţia Artiştilor Naivi din România a vernisat joi, 28 iulie, la Sinagoga Sion, expoziţia de pictură naivă Trenule, maşină mică, a artistei Camelia Constantin. Expoziţia va fi intinerată şi într-un tren, în luna septembrie, o premieră pentru Oradea şi pentru România.
„Tema principală a acestei expoziţii sunt... trenurile şi locomotivele, cele mai populare mijloace de deplasare din copilăria şi adolescenţa multora dintre noi. Cine nu-şi aminteşte locomotivele cu abur, care intrau în gară răsuflând din greu!? Fumul şi aburul acopereau uneori tot ansamblul, cu călători cu tot, dar era o plăcere să mergi cu trenurile acelor ani. Prin tablourile sale, Camelia Constantin sacralizează aceste frumoase locomotive şi vagoane, în imagini de o simplitate dezarmantă. Şi amuzante, pe deasupra”, spune Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.
Născută la Târgovişte (jud. Dâmboviţa), pictoriţa naivă Camelia Constantin desenează de când se ştie, adică din copilărie.
Pânzele ei sunt inspirate din arta populară, din lumea satului românesc din Oltenia şi Banat.
„Uneori imaginaţia depăşeşte reperele populare şi atunci intru pe tărâmul fanteziei. De obicei mă axez pe satul românesc pentru că, deşi am fost crescută la oraş, îmi aduc cu drag aminte de vacanţele copilăriei mele”, spune Camelia Ciobanu-Constantin.
„Zeii artelor îi înfăşoară Cameliei Constantin copilăria înapoi, pe un mosor, povestindu-i vise pe care le-a mai trăit cândva şi pe care ea le împărtăşeşte cu ceilalţi pictându-le. Căci ce altceva poate fi bogăţia de personaje şi detalii din pictura artistei naive decât o stare de vis?! O imponderabilitate din care privitorul se trezeşte cu greu, cu sentimentul că undeva, printre personajele tabloului, se află chiar şi el, încercând o nostalgică tresărire de tandreţe. De o dezinvoltură narativă uluitoare şi fermecătoare în acelaşi timp, ironia populară şi histrionismul domină pânzele pictoriţei, multe dintre scene fiind parcă decupate din satul literaturii soresciene”, mai spune Mircea Stroe.
Expoziţia poate fi admirată până în data de 8 septembrie, şi este cu vânzare.
În septembrie expoziţia va fi itinerată într-un tren aflat în mişcare pe ruta Oradea - Cluj-Napoca - Sibiu - Timişoara. O premieră pentru Oradea, dar şi pentru România.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.