Până în data de 28 februarie, la Quark Gallery se poate vizita expoziţia de artă contemporană intitulată Pauză existenţială, a cărei tematică este… pisica. Conceptul expoziţiei de pisici a luat naştere în urmă cu câţiva ani şi a prins viaţă în 2021, graţie curatorului David-Aron Indig.

„Conceptul expoziției de pisici a luat naștere acum o sumedenie de ani într-o discuție de după-masă cu artista Tania Nicola. Sătui de pretențiozitatea scenei artistice și de carnavalul lumii exterioare, am ajuns la o idee simplă. Ce ar fi dacă fiecare artist ar crea o pisică? Cât de diferite ar fi între ele? Cât de amuzant ar fi în contextul în care o multitudine de critici și artiști se iau așa de în serios încât citează filozofi cu așa mare prețiozitate să scoatem puțin pedestalul de sub cuvântul „Artă”, explică curatorul pe pagina de Facebook a galeriei.

„S-au mai făcut destule pentru a reflecta asupra pompozității lumii culturale, însă o pauză din când în când nu strică. Acest concept este o oportunitate grozavă să putem viziona scena caleidoscopică a artiștilor. Un subiect aparent banal, pisica, care a invadat toate coclaurile internetului, acuma urmează să invadeze galeria.

Pisica este un companion al omenirii, care, din Egiptul antic, și-a găsit locul în cultura noastră. În vremea aceea, a fost transformată în zeitate, în Bastet. Era o binefăcătoare și ocrotitoare a omului, a fost reprezentată chiar și cu un cuțit retezând capul șarpelui Apophis, Balaurul Întunericului. William Burrows a menționat că pisica este un companion spiritual, ce a ales domesticirea sau mai precis a ales un gardian uman. Pisica nu oferă un serviciu, ci se oferă pe sine. Astfel, Open call-ul care a adunat aceste lucrări este în spiritul frazei de mai sus, fiecare artist s-a oferit pe sine, prin lucrările lor”, mai explică David-Aron Indig.

Expun artiştii: Klemi Uveges, Furak Pop Laszlo, Tudor Frâncu, George Hociung, Remus Ilisie, Máté Parászka, Dan Lica, Marian Codrea, Ilinca Ghimbășan, Richard Balint, Kinga Tapaszi, FairyGoth22, Buzu Buzu, Jozsep Lászlo, Fabiola Pascu, Vanesa's Artwork, Darius Iova, Giulia Vulturar, Cristina Daju, Ştefana Prescure, Adrian Florin Pop, Georgiana Bădescu, AlexanDru Dru, Roxie Stan, Camelia Iordan, Andrei Treișpe, Nina Dudas, Alex Antonescu, Dani Skinder, Radu George Pământ, Robert Șobozân, Adina Larisa Șufană,  Iulian Negru, Dani Mareş, Andrei Dinică-Nicolescu, Bogdan Tomșa, Oana Cora, Ruxandra Stoian, Evelina Noane.
Şi pentru că este vorba despre o expoziţie cu şi despre pisici, cei care trec pragul galeriei din strada Cuza Vodă nr 21/A pot sprijini asociaţia Prietenii Pisicilor, cumpărând obiecte handmade şi răsfoind catalogul cu pisici spre adopţie.