Poetul național, comemorat și la Beiuș
Beiușenii se mândresc cu legătura dintre Eminescu și urbea de pe Crișul Negru, Ioan Slavici avansând chiar ipoteza că poetul ar fi susținut examenul de bacalaureat la vestitul gimnaziu vulcanian, „ca privatist, adică pregătit în particular”. Trecerea lui Eminescu prin Beiuș este marcată prin efigia montată, în anul 2000, pe fațada Colegiului Național „Samuil Vulcan” și bustul dezvelit (2011) chiar în parcul ce poartă numele poetului nostru național.
La Beiuș, cea de-a 135-a comemorare a poetului Mihai Eminescu s-a desfășurat pe parcursul mai multor zile.
Sâmbătă, 15 Iunie, câțiva membri ai asociațiilor locale „Lioara” și „Avram Iancu”, printre care i-am remarcat pe fondatorii acestora, prozatorul Iosif Tocoian, respectiv președintele Viorel Ianc, au depus flori la bustul lui Eminescu din parcul care-i poartă numele. Cu această ocazie, Iosif Tocoian a propus un moment de reculegere în memoria poetului Nicolae Brânda, trecut recent în neființă, cel alături de care a inițiat și finalizat proiectul monumentului dedicat lui Mihai Eminescu.
Participanții la evenimentul de sâmbătă au avut parte și de o surpriză, Iosif Tocoian dăruindu-le noul volum de beletristică apărut sub semnătura sa la editura orădeană Primus și intitulat „Marca”.
Luni, 17 iunie, iubitorii poeziei eminesciene au revenit în Parcul Mihai Eminescu. În deschiderea evenimentului comemorativ, primarul Gabriel Popa a depus o jerbă la bustul poetului, după care, conform spuselor Ancăi Banda, referentă la Casa de Cultură Beiuș, Corul Asociației „Avram Iancu” Beiuș și grupul instrumental al Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, condus de prof. Remus-Decebal Lazea, au susținut un scurt program artistic inspirat din creația eminesciană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.