Turneul de toamnă al romanului „Benedictiana” (Editura Rao, 2022), scris de Bogdan Boeru, a început luni seară, la Oradea. Prezentarea de carte a fost găzduită de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și moderată de conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean.

 

Bogdan Boeru este membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, poet, eseist și prozator, dar și solist vocal și instrumentist, fost membru al formației „InteritusDei” și al formației de muzică ambientală „Mysteria”, precum și un foarte bun organizator de evenimente culturale, expoziții de sculptură și fotografie, realizator de filme documentare.

„Intrăm în plin absurd, într-o lume fără timp. Scena purificării prin foc, să spun așa, este una dintre etapele prin care profanul poate să ajungă inițiatic. Una dintre cărțile de eseu pe care a propus-o Bogdan Boeru are un suflu care vine dinspre lumea discretă, lumea simbolurilor masonice. O lume pe care masoneria o propune într-o formă în care bunul devine și mai bun”, povestește Florin Ardelean.

Autorul s-a documentat timp de un an înainte de a începe scrierea cărții, care a durat zece luni. A adunat fișe cu bibliografia într-un fel de cărticică, ajungând să depășească 300 de titluri.

În noul roman al scriitorului Bogdan Boeru, Benedictiana este o cetate imaginară, așezată undeva pe teritoriul Siriei actuale, într-un sfârșit de secol XII bulversat de căderea Ierusalimului și populat cu personaje puternice, emblematice. Ele trăiesc aventuri spectaculoase, fantastice, dar și drame ale propriilor măriri și prăbușiri, orbite fiind de iluzorii ambiții personale și captive ale unor ideologii pe care nu le pot depăși. Toată această încleștare umană, de culturi, credințe, etnii și idealuri este profund tulburată de niște fenomene ieșite din comun, pe care nimeni nu și le explică dar cu care toți se confruntă în moduri și cu efecte neașteptate. Romanul ne dă ocazia să ne lăsăm seduși de această lume îndepărtată, pe cât de fascinantă prin elementele fantastice, pe atât de vie și de autentică prin amănuntele istorice de o acuratețe și bogăție remarcabile. Scriitura lui Bogdan Boeru este una cinematică, cu cadre ample, dinamice și detalii revelatoare de taine ascunse, pe un ritm care te ține prins până la finalul dramatic. Privită din zarea secolului XXI, acțiunea își dorește a fi o lecție despre cum ar putea fi abordate frământările contemporaneității, plecându-se de la constatarea simplă că, înainte de a ne construi identitatea pe fundamente religioase, politice, etnice etc., suntem oameni.

„Finalul nu este doar despre distrugere, finalul este și despre acel lucru care reușește să scape din oraș. Asta înseamnă că povestea merge mai departe. În esență, deși romanul este unul destul de violent, avem un mesaj pozitiv: povestea umanității merge mai departe”, explică Bogdan Boeru.

Evenimentul s-a încheiat cu un dialog al autorului cu publicul și o sesiune de autografe.

Diana-Mădălina CRISTEA, Jurnalism, anul III