Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea” în parteneriat cu Teatrul Regina Maria, anunță încheierea cu succes a proiectului „a-LIVE”, co-finanțat de AFCN, care s-a desfășurat în perioada iulie-noiembrie 2022.

Prima parte a proiectului a inclus o documentare, realizată cu sprijinul a doi jurnalişti, şi organizarea unor ateliere de psihodramă susținute de psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea. Tema principală a atelierelor a fost frica, cu accent pe frica de moarte, potențată în ultimii ani de crizele care au străbătut lumea. Scopul acestor ateliere a fost acela de a exorciza traumele provocate de amenințările exterioare, de frica de moarte în special, pentru a ajuta tinerii să descopere răspunsuri și metode noi de a face față provocărilor ridicate de anxietate. Au participat 30 tineri, alături de actori ai Teatrului Regina Maria. Concluzia acestor ateliere a fost aceea că ne raportăm la crizele din exteriorul nostru prin prisma propriilor traume nerezolvate.

A doua parte a proiectului a presupus realizarea spectacolului de teatru LUX, un spectacol bazat pe poveşti reale în care moartea, trauma, anxietatea, iau forma unor confesiuni -  simbol.

Textul și regia spectacolului au fost semnate de Gabriel Sandu, un artist transdisciplinar, autor de spectacole care activează ca regizor, dramaturg, jurnalist și performer, având rezultate notabile atât pe scena locală, cât și pe cea europeană.
„Spectacolul abordează conceptul de pierdere în diferite forme și propune o incursiune onirică în viețile a patru personaje aparte, aduse împreună de circumstanțe speciale în care acestea își pot releva adevăratul sine. Plecând de la premiza că pandemia, războiul, criza iminentă economică generează schimbări masive în noi, se urmărește acea doză de echilibru de care avem nevoie pentru a putea merge mai departe”, spune regizorul spectacolului.

Un spectacol creat special pentru publicul tânăr, LUX a beneficiat de o echipă artistică tânără, care a reuşit să surprindă în estetica performance-ului teatral fragmente reprezentative pentru generaţia milenială. Astfel, alături de Gabriel Sandu au fost Ruxandra Bobleagă (coregrafie și lighting design), Răzvan Chendrean (decor și costume), Miruna Croitoru (video design), Eugen Neluțescu (muzică) și Oana Pușcatu (coordonare muzicală). Din distribuția fac parte actorii Teatrului Regina Maria, Carina Bunea, Anda Tămășanu, Giorgiana Coman și Eugen Neag.

În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie s-au jucat cu sala plină cinci reprezentații ale spectacolului, dintre care o vizionare cu public și patru reprezentații pentru publicul larg. Intrarea a fost liberă, pe bază de rezervare.

Proiectul a.LIVE a fost scris și coordonat de Andreea Costea, implementat de Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria și cofinanțat, în cadrul sesiunii a II-a de finanțare, de Administrația Fondului Cultural Național, aria Artele Spectacolului-Teatru.

Începând cu luna decembrie spectacolul LUX va fi preluat de către Teatrul Regina Maria și integrat în repertoriul Trupei Iosif Vulcan, iar primele reprezentații vor avea loc în 13 și 18 decembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia. Biletele vor putea fi cumpărate de la Agenția teatrului sau online de pe www.eventim.ro.