Doina folclorică, aflată în patrimoniu imaterial UNESCO din anul 2009, este promovată în rândul tinerilor printr-un proiect al Asociaţiei Frui Vita, care le oferă acestora posibilitatea de a redescoperi tradiţiile muzicale autohtone.

Proiectul „Dor de Doină" aduce un omagiu artei autentice şi tradiţiilor româneşti şi este conceput special pentru elevi, studenţi şi tineri profesionişti, transmis organizatorii. El se va desfăşura în mai multe etape, până în luna octombrie.

Prima etapă a proiectului constă în cercetarea şi documentarea riguroasă a doinei şi a contextului său istoric şi cultural, după care se va elabora un manual digital pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm. Manualul digital va fi lansat pe 30 septembrie, la Grădina Monteoru. În cadrul evenimentului, vor vorbi specialişti etnomuzicologi, vor fi prezentate materiale audio-video, alături de invitaţi surpriză.

„Dor de Doină este mai mult decât un proiect, este o invitaţie la descoperire, la cunoaştere şi apreciere. Ne dorim ca tinerii să simtă rădăcinile culturale, să rezoneze cu ele şi să le îmbrăţişeze. Prin acest proiect, ne propunem să aducem la lumină patrimoniul cultural imaterial UNESCO şi să inspirăm noile generaţii să-l cunoască, să-l preţuiască şi să-l păstreze viu ca parte din identitatea lor. Prin fiecare notă muzicală şi prin fiecare cuvânt rostit, doina îi va purta într-o călătorie de redescoperire a sufletului românesc, încununată de sentimentul apartenenţei la o istorie şi o cultură de neegalat", a declarat Ioana-Diana Bogdan-Teaşcă, preşedinta Asociaţiei Frui Vita.