Recital cameral Rahmaninov - Delicateţe şi patos
Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la un recital cameral, care îi va avea ca invitați pe pianista Iulia Toma și violoncelistul Filip Papa. Spectacolul va avea loc în această seară, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu - Bartók”.
Recitalul este intitulat „Delicatețe și patos”, ceea ce ne duce deja cu gândul la sentimente intense, la iubire sinceră, delicată, dar și umplută de pasiune. Pe de-o parte își dezvăluie sentimentele timid, cu delcatețe, pe de alta iubirea se exteriorizează prin pasiunea care arde înăuntrul ei. Aceste caracteristici reies din muzica puternică, dar și sensibilă a lui Serghei Rahmaninov, respectiv din repertoriul recitalului: „Vocalise”, „Preludiu și dans oriental”, „Elegie pentru violoncel și pian” și „Sonata în sol minor, op.19”. Lucrarea „Vocalise” de Rahmaninov a fost compusă sub forma de lied, pentru o voce înaltă, soprană sau tenor, cu acompaniament de pian. Nu are cuvinte, ci este cântată pe o singură vocală, aleasă de către cântăreț. A fost compusă și publicată în anul 1915, fiind ultima piesă din ciclul „14 lieduri sau 14 romanțe, op. 34”, și a fost dedicată sopranei Antonina Nezhdanova. În recitalul din această seară, vocea umană este înlocuită de către violoncel, interpretându-se un aranjament de violoncel cu pian. Tema orientală este bine pronunțată în lucrările de tinerețe ale lui Serghei Rahmaninov, fiind implementată în lucrări instrumentale, precum este și „Preludiu și dans oriental pentru violoncel și pian, op. 1”, care datează din anul 1892. Lucrarea deschide o lume întreagă de imagini orientale, cu un final estetic și cu bogăție ritmică și intonațională. „Elegie pentru violoncel și pian, op. 3, nr. 1” este o lucrare scrisă pentru pian, care face parte din ciclul „Morceaux de fantaisie” (Piese de fantezie), compusă de Serghei Rahmaninov în 1892 și aranjată ulterior pentru violoncel și pian de către Vlasov. Ciclul a fost dedicat lui Anton Arensky, profesorul de armonie din Conservator al lui Rahmaninov. Ultima piesă din recital este „Sonata în sol minor pentru violoncel și pian, op. 19”, care a fost compusă de către Rahmaninov în noiembrie 1901 și publicată cu un an mai târziu. Lucrarea i-a fost dedicată violoncelistului Anatoliy Brandukov, cel care a susținut premiera din 2 decembrie 1901, de la Moscova, alături de Rahmaninov la pian.
În ceea ce îi priveşte pe invitaţi, Iulia Toma este pianistă și medic rezident, precum și lector universitar la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara. Aici predă pian, acompaniament, precum și patologii profesionale la muzicieni instrumentiști. În calitate de pianist concertist, a fost distinsă cu premii, cum ar fi locul I la concursul internațional „Music competition” (Malta, online, 2020), la fel ca și la concursul internațional „Salzburg Grand Prize Virtuoso” (Salzburg, online, 2020).
Filip Papa s-a născut la Timișoara, unde a început să studieze mai întâi pianul și apoi violoncelul. A continuat studiile la Liceul de Muzică din Cluj și apoi la Academia de Arte „George Enescu” din Iași, fiind student la clasa profesorului Dan Prelipcean. Din anul 1988 este membru al Cvartetului „Ad libitum” și în paralel susține o carieră de solist concertist, fiind prezent pe marile scene din România și din străinătate. A concertat alături de nume celebre, precum Alexandru Tomescu, Horia Mihail sau Răzvan Suma.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.