Regal folcloric cu casa închisă - „Drag de Mărțișor”
În prag de Mărțișor, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, s-a desfășurat concertul de primăvară ,,Drag de Mărțisor, în prezența unei săli arhipline, cu un public iubitor de folclor, care a vibrat și aplaudat frenetic prestațiile artiștilor de pe scenă.
Spectacolul a fost organizat de Consiliul Județean Bihor, prin Centrul de Cultură al Județului Bihor și în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, iar invitata specială a evenimentului a fost îndrăgita realizatoare de emisiuni folclorice, prezentatoarea Iuliana Tudor. Ea a întregit această gală extraordinară, a încântat spectatorii veniți să petreacă o seară de suflet, alături de interpreți valoroși ai cântecului popular românesc, de dansatori de excepție, în acompaniamentul îndrăgitei orchestre „Rapsodia Bihoreană”, condusă de dirijorul Liviu Butiu.
Spectacolul, intitulat ,,Drag de Mărțisor”, s-a desfășurat în seara zilei de 28 februarie, organizatorii propunându-și să marcheze, într-un mod inedit, evocarea unor tradiții specifice calendarului anotimpurilor, promovându-se, în același timp, cultura românească și obiceiurile străvechi, legate de aceste sărbători, cu valorificarea potențialului creativ și artistic al celor implicați.
,,Într-o societate în care cultura și valorile adevărate riscă a fi uitate, acest eveniment este extrem de necesar și de actual, întrucât vine să animeze tradițiile, să le facă inedite, interesante și originale pentru tânăra generație, dar și pentru noi toți. Dezideratul nostru este de o oferi publicului concerte de înaltă ținută artistică, promovând folclorul de calitate și demonstrând că dragostea și implicarea în promovarea culturii tradiționale românești pot da naștere unor momente scenice extraordinare, iar primirea și aplauzele publicului, prin reacțiile extraordinare și atmosfera din sală, au demonstrat, încă o dată, că actul artistic la nivel profesionist este apreciat și își găsește întregirea în rândul iubitorilor de folclor. Primirea călduroasă a publicului, aplauzele frenetice, faptul că biletele pentru acest concert s-au epuizat în trei zile de la punerea în vânzare, ne întărește convingerea că există cerere pentru acest gen de manifestări cultural-artistice”, ne-a declarat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Concertul a debutat cu o incantație mistică, prin vocea inconfundabilă a actorului Richard Balind, incantație de invocare a venirii anotimpului primăvara, pe fundalul sunetului aparte al viorii cu goarnă, specifice Bihorului. Mai apoi, într-o atmosferă de sărbătoare, grupul vocal „Lioara” al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, din cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor, îndrumat de profesoara Antonela Ferche Buțiu, a prezentat obiceiul calendaristic de primăvară, „Lioara”, urmat de „Jocul Suratelor”, prezentat de dansatoarele Ansamblului „Nuntașii Bihorului”. În continuare, au urcat pe scenă și s-au bucurat de aplauzele publicului artiștii: Mariana Anghel, Cornel Borza, Sorin Filip, Alexandru Pal și Roxana Reche, Cristian Fodor, Antonela Ferche Buțiu, Alexandra Chira, Ionel Ban, Ioana Urs, Andrei Corb, Violeta Gherman, Teodora Șandru și Alexandru Carțiș.
Ansamblul „Nuntașii Bihorului”, al cărui președinte este Dinu Avram, a prezentat suite de jocuri populare din Bucovina, Năsăud și Bihor, coregrafia fiind semnată de Dragoș Lorin Bodea.
O prestație de exceptie a avut, ca de fiecare dată, Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată de prof. Liviu Buțiu, care, pe lângă acompaniamentul asigurat artiștilor, a încântat publicul cu bijuterii instrumentale și suite orchestrale, concepute special pentru acest concert-eveniment, fiind apreciate la scenă deschisă și felicitate chiar și de Iuliana Tudor. De altfel, amfitrioana spectacolului a fost primită cu multe aplauze și flori de către publicul orădean.
După mai bine de trei ore de regal folcloric, s-a lăsat cortina Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, care a aniversat, cu această ocazie, 55 de ani de la înființare, cu promisiunea organizatorilor de a readuce publicul în sala de spectacol cât mai des la concerte de acest gen, pentru bucuria sufletului și pentru a fi cu toții părtași la promovarea, valorificarea și păstrarea folclorului, una dintre cele mai de preț comori a neamului nostru românesc.
Vedeti ca se poate si fara marele director cantaret omniprezent Leontin?