Sala de concerte „Enescu – Bartók” va găzdui marți, 2 aprilie, ora 19.00, recitalul „Reverberații muzicale” care îi va avea în prim plan pe soliștii Luminița Virginia Burcă și Nagy Kalman – vioară și pe Roxana Ardeleanu- pian.

 

Muzica are reverberații care, cel puțin în mod figurat, pot fi auzite timp de ani și chiar secole. Lucrările marilor compozitori, odată ce au fost scrise și aduse în fața publicului cel puțin o dată, reverberațiile lor vor supraviețui de-a lungul secolelor, fiind transmise de la o generație la alta prin muzicienii care le fac să renască din nou și din nou și prin melomanii care apreciază tot ceea ce are esență și calitate. „Reverberații muzicale” ale unor compozitori prolifici precum Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Fritz Kreisler, Claude Debussy, Sergei Prokofiev, Edward Elgar și George Enescu, vor fi auzite în recitalul cu acest titlu de marți, 2 aprilie, ora 19.00 de la sala de concerte „Enescu-Bartók”. Violoniștii Luminița Virginia Burcă și Nagy Kalman vor forma un trio alături de pianista Roxana Ardeleanu în interpretarea unora dintre cele mai frumoase lucrări care s-au scris vreodată în repertoriul muzicii de cameră.

Se va cânta: J. S. Bach - Partita în si minor pentru vioară solo: „Sarabande și Double”; L.van Beethoven: Sonata „Primăverii” pentru pian și vioara în Fa major, nr.5, op. 24; F. Kreisler: Liebesleid; Cl. Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară și pian, p. I; S. Prokofiev: 5 Melodii pentru vioară și pian; Edward Elgar: Salut d'amour; G. Enescu: Sonata a treia „în caracter popular românesc” pentru pian și vioară, p. I.

Violonista Luminița Virginia Burcă s-a născut la 19 septembrie 1965, la Timișoara, provenind dintr-o familie de intelectuali. A început să studieze vioara la vârsta de 6 ani, aprofundând apoi instrumentul la Liceul de Muzică „Ion Vidu” din orașul natal și la Liceul de Muzică „George Enescu” din București. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din capitală, în anul 1988, studiind cu profesorii Victoria Bașta, Octavian Rațiu și Modest Iftinchi. Și-a perfecționat arta interpretării violonistice cu maestrul Ştefan Gheorghiu pe o perioadă de peste 20 de ani. A participat la cursurile de măiestrie ale renumiților violoniști Ruggiero Ricci la Berlin și Yehudi Menuhin la Paris, ambele în 1990. În anii ce au urmat a fost solist concertist la Filarmonica de Stat din Oradea și șef partidă la Filarmonica „Banatul” din Timișoara.

Pe tot parcursul carierei sale, Luminița Burcă a susținut concerte și recitaluri pe scene din Europa, Asia sau America. Este laureată a unor concursuri internaționale de renume. A înregistrat zeci de lucrări pentru vioară şi pian și lucrări concertante pentru vioară. A fost concertmaestru şi şef partidă al unor orchestre renumite din Italia și Spania.

Actualmente este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București și coordonator de doctorat la Universitatea din Oradea.

Nagy Kálmán s-a născut în 1984, la Târgu-Mureş. A început studiul muzicii în oraşul natal, sub îndrumarea profesorilor Oláh Mária şi Bartha Lajos. Între 2002-2006 a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, clasa prof. Dorina Mangra, studii urmate de masterat la clasa prof. Valeriu Maior. Din 2003 este membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea, iar din anul 2022 este profesor asociat al Facultății de Muzică din Oradea.

Pianista Roxana Ardeleanu s-a născut la Baia Mare și a început studiul pianului la Şcoala Generală nr. 20 cu program suplimentar de muzică din localitate, la clasa prof. Magdalena Cardoş, urmând apoi studiile liceale la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la clasa prof. Noveanu Monica. Studiile universitare le-a desfăşurat la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Ninuca Oşanu Pop. Pregătirea universitară a continuat-o la Facultatea de Muzică din Timişoara, la clasa prof. univ. dr. Felicia Stancovici, unde a susţinut şi examenul de licenţă. Activitatea profesională cuprinde numeroase recitaluri solo, de muzică de cameră şi concerte cu orchestra, pe care le-a susţinut în ţară şi în străinătate, începând din anii de liceu şi până în prezent. Începând din anul 1995, colaborează cu orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Este cadru universitar titular al Facultăţii de Muzică din Timişoara începând din 1997, în prezent ocupând funcţia de conferențiar universitar doctor. Începând din anul 2015 colaborează cu Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely și cu Teatrul German de Stat din Timișoara.