Două compoziții de mare frumusețe vor fi prezentate în cadrul concertului simfonic ce va avea loc astăzi, 7 noiembrie, de la ora 19.00, în sala „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.

Directorul artistic interimar al Filarmonicii, Kurucz Tibor, a prezentat ieri, într-o conferință de presă, programul şi invitaţii din această seară.

Din program vor face parte lucrările: Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 18, de S. Rahmaninov, și Simfonia a IX-a „Din lumea nouă” în mi minor, op. 95, de A. Dvořak.

Dirijorul invitat al concertului este Theo Wolters din Olanda. Theo Wolters s-a născut în 1955, într-o familie de muzicieni. Încă din copilărie a arătat un deosebit talent muzical, a început să studieze trompeta cântând într-un ansamblu local de alămuri condus de tatăl său. A absolvit Conservatorul din Maastricht, unde a studiat trompeta cu Wim Groot, fost trompetist solist al Orchestrei Regale Concertgebouw. Încă înaintea terminării studiilor de la Conservator, a devenit trompetist solist al orchestrei Filarmonicii Overijssel, mai târziu ocupă aceeași funcție la Filarmonica Essener din Germania (1975-1979). Între anii 1979-2008, a fost membru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam, având ocazia să lucreze și să realizeze înregistrări alături de dirijori, ca Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons. Paralel studiază dirijatul cu Piet Stalmeier și Robert Benzi. În calitate de dirijor invitat lucrează cu Orchestra Simfonică de Stat Slovacă, Sinfonietta Slovacă, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, Bucheon (Seoul), Wonju (Coreea), Filarmonica Westfalia Nouă, Nürnberger Symphoniker, Orchestra Națională de Tineret a Olandei, Orchestra Simfonică Limburg (Olanda), Dutch Promenade Orchestra (dirijor principal invitat). Între anii 2004-2012, a fost dirijor asistent al maestrului Mariss Jansons la Filarmonica Regală Concertgebouw din Amsterdam. Din 2010, Theo Wolters este prim dirijor al Orchestrei Filarmonice din Sibiu.

„Programul reunește două compoziții foarte cunoscute atât de muzicieni, cât și de public. Mă bucur să colaborez din nou cu Csíky Boldizsár, această lucrare (n.r. - Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în do minor), fiind una dintre cele mai cunoscute lucrări pentru pian din lume”, a spus dirijorul Theo Wolters la conferința de presă.

Solistul invitat, Csíky Boldizsár, s-a născut la Reghin, în 1968. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureş, unde i-a avut ca profesori pe Szőnyi Márta şi Ávéd Silló Éva. Şi-a continuat studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca cu profesorii Ileana Prada şi Dana Borşan, iar la compoziţie cu Hans Peter Türk. Din anul 1991, a urmat cursuri postuniversitare cu Jandó Jenő la Academia de Muzică Liszt din Budapesta. În 1992, a primit o bursă de studiu la cursurile de măiestrie din Lübeck (Germania) cu prof. Lev Naumov. Între anii 1993-1997, participă la cursurile de măiestrie susţinute de Walter Kraft din München. Între 1987-1992, ca student, a câştigat cinci premii naţionale de interpretare. În 1994, a primit premiul Cella Delavrancea acordat de maestrul Dan Grigore. În 2000, după numeroase colaborări, aproximativ 40 de concerte pe an, directorul muzical al instituţiei Münchener Musikseminar îi acordă titlul de solist permanent. A susţinut concerte cu toate orchestrele simfonice din România şi a realizat mai multe înregistrări radio şi TV. A fost invitat în repetate rânduri în juriile unor concursuri de pian, susţinând de asemenea cursuri de măiestrie în ţară şi în străinătate. În calitate de artist interpret, a susţinut peste 800 de recitaluri şi concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării şi peste hotare. A colaborat cu dirijori, ca Erich Bergel, Ion Baciu, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Petre Sbârcea, Ludovic Bács, Acél Ervin, Remus Georgescu, Horia Andreescu, Florentin Mihăiescu, Gheorghe Costin, Peter Oschanitzky, Ilarion Ionescu-Galaţi, Edvard Tschivzhel, Kocsis Zoltán. A colaborat în formaţii de muzică de cameră cu violoniştii Ruha István, Gaetano d’Espinoza; cu violonceliştii Ligeti Diana, Rolf Herbrechtsmeyer, Fenyő László, Valentin Arcu, cu pianiştii Dan Grigore, Jandó Jenő, Nina Panieva, Andreas Henkel ş.a. În 2006 obţine titlul de Doctor în muzică cu lucrarea Stileme ale creaţiei pianistice la A. Skriabin – de la postromantic la modern. În prezent, este conferenţiar universitar dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Studenţii clasei sale de pian sunt distinşi frecvent cu premii la concursuri de specialitate din ţară şi străinătate. Repertoriul concertistic al lui Csíky Boldizsár, prezentat adesea cu orchestrele din ţară şi din străinătate, include opusuri pianistice esenţiale aparţinând unor vaste arii stilistice, de la baroc până la opere contemporane.

„Întâmplarea a făcut să colaborez de mai multe ori cu maestrul Theo Wolters. Ne înțelegem foarte bine, nu ne-am certat niciodată. De altfel, încerc, pe cât posibil, să contribui la reușita unui concert. Concertul nr. 2 este unul dificil, care te „stoarce”, te epuizează fizic. Nu poți să cânți din rutină, orice ai face...”, le-a mărturisit pianistul Csíky Boldizsár jurnaliștilor.