Zilele acestea a ieşit de sub tipar un volum interesant de istorie locală, „De la Oradea la Oradea Mare şi iarăşi la Oradea”, Editura Duran’S Oradea, semnată de Doru Sicoe. Volumul va putea fi găsit la chioşcurile de ziare şi la editură, pe pagina de internet www.durans.ro.

Miza majoră a cărții lui Doru Sicoe este aceea de a pune în discuție, cu argumente solide și nuanțate, acele puncte nodale ale istoriei Oradiei înconjurate de un halou de mister sau ambiguitate, incomode ca orice piatră de poticnire. Ce faci cu un nod problematic? Fie îl desfaci, dacă poți, fie îl tai, fie îl ignori, fie îl înfrunți, fie îl mistifici, fie te împrietenești cu el. Doru Sicoe s-a antrenat să desfacă noduri cu o tehnică de căutător de comori. Savurează „loviturile de imagine“ pe care puternicii cetății le-au imprimat în textura istoriei și transpune în limbaj contemporan făptuirile ce i-au racordat mereu la pulsul istoriei europene.

Doru Sicoe ne oferă o interpretare personală, detaliată și inedită a datelor referitoare la procesul fondării Oradiei, oferind argumente ale continuității - un exemplu fiind chiar denumirea românească a orașului Oradea. Găsim și povestea numită „Oradea Mare“, alături de un panoptic impresionant al gravurilor cu Oradea și al hărților pe care apare numele orașului. Prin anvergura și complexitatea ei, bibliografia oferită în paginile cărții este de real ajutor pentru cei interesați de subiectul „Oradea“ ca oraș integrat în civilizația occidentală încă de la fondare.

Volumul abordează cel puțin patru probleme majore. Prima cuprinde o evaluare critică a principalelor lucrări despre Oradea, a doua pune în evidență personalitatea regelui Ladislau I și detalii privind întemeierea, a treia se referă la proveniența denumirii orașului ca denumire românească și a patra lămurește de când avem „Oradea Mare“ și ce a dus la această rebotezare a orașului. În plus, avem pentru prima dată o amplă analiză a hărților și gravurilor privitoare la Oradea, un subiect care merită a fi dezvoltat într-o lucrare aparte.  

Cartea este interesantă și prin modul în care este scrisă: complexitatea informației nu dezarmează cititorul, ci, dimpotrivă, îi incită curiozitatea printr-o scriitură plăcuta, alertă și limpede - rezultat al deceniilor jurnalistice ale autorului. Pentru că e oglinda unei cercetări temeinice, exprimate într-un stil ce poartă semnătura particulară a lui Doru Sicoe, cartea ce-o aveți acum în mână subliniază importanța, prestigiul și reputația pe care le-a câștigat Oradea în cele peste nouă secole de existență.

Din perspectiva istoriei central-europene medievale și moderne, Doru Sicoe semnează o carte provocatoare și pasionantă, născută dintr-o minte sfredelitoare și tenace care nu se mulțumește cu informații ready-made pentru a înțelege și a lămuri multe dintre aspectele neclare ale istoriei Oradiei. Dimpotrivă, cartea aceasta mărturisește despre atitudinea exemplară a celui care nu precupețește niciun efort pentru a ajunge cât mai aproape de adevăr - atitudine care, astfel, impulsionează din plin cercetarea viitoare.

Ramona Novicov - istoric de artă