Semnal editorial - O carte despre simptomele actualității
La scurtă vreme după apariția cărții sale Cum se scrie istoria literară, criticul literar Ion Simuț revine cu un volum de publicistică, intitulat Pe ce lume trăim? Simptome, apărut de curând tot la Editura Școala Ardeleană, ca și cel anterior. Obiectul principal de analiză îl constituie maladiile morale, culturale și politice ale epocii noastre. Toți ne întrebăm și ne mirăm pe ce lume trăim și răspundem fiecare în felul nostru.
Ar putea fi pentru unii o surpriză trecerea lui Ion Simuț de la studiile serioase de istorie literară la articolul incisiv, provocator, de publicistică axată pe temele imediate ale actualității. Pentru cititorii ziarului „Crișana” nu va fi însă o surpriză, pentru că aici profesorul și criticul literar Ion Simuț a susținut cu intermitențe, din ianuarie 2021 până recent, în ianuarie 2022, o rubrică Simptome. Cartea sa adună toate interogațiile din această rubrică, formulate în articole ce s-au bucurat de o generoasă receptivitate, prin comentarii și sute, uneori mii de accesări.
Iată câteva subiecte cu care ne putem reîntâlni și putem reînnoda discuțiile în contradictoriu: Putem trăi fără cultură?, Școala în declin?, De ce citim mai puțin?, De ce iubim Oradea?, Ce înseamnă să fii bihorean?, Cum stăm geopolitic? și multe altele, capabile să stârnească interesul și dialogul. Alte reflecții sunt la fel de provocatoare, cum sunt acelea despre urmările pandemiei, despre situația politică a Basarabiei, despre imposibila unire a românilor, despre degringolada liberală, despre „o crimă împotriva limbii române” (care o fi? - vă lăsăm să descoperiți singuri). Fostul redactor la revista „Familia” a propus și o reformulare a proiectului cultural al revistei, în jurul căruia s-au purtat numeroase dispute.
Trei subiecte mari sunt documentate în trei dosare care formulează și dezbat trei probleme controversate: literatura română în gimnaziu (un colocviu la care participă mulți profesori bihoreni de limba și literatura română, cu opinii extrem de interesante), canonul estetic extins (o discuție despre cele mai importante cărți de literatură română din secolul de după Marea Unire, 1918-2018) și starea revistelor literare (o polemică incitantă despre viitorul revistelor aflate în criză de cititori și în dificultate de reconsiderare a profilului).
După cum se poate observa, oferta de lectură este foarte diversă și atractivă nu numai pentru profesori, elevi și studenți, dar și pentru oricare dintre cititorii devotați ai ziarului „Crișana”.
Volumul de publicistică Pe ce lume trăim? Simptome al criticului Ion Simuț se recomandă pe ultima copertă ca o carte vie, o carte polemică, o carte incomodă despre simptomele actualității culturale și politice - și poate fi comandat de pe site-ul Editurii Școala Ardeleană.
Link aici:
Am ferma convingere ca noul volum al domnului Simut le-a fost oferit deja cu dedicație domnilor Ion Moldovan, Traian Ștef, Mircea Pricajan, Alexandru Sebeș. O citesc deja și o fiseaza domnii Mircea Mihaies și Daniel Cristea Enache. Domnul Manolescu ii va consacra trei editoriale succesive im România literară. Doamna Marta Petreu pregătește un număr tematic al revistei Apostol.