În Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria, a avut loc, vineri seara, un spectacol inedit, organizat de „Poetul Diasporei” - Viorel Boldiș. A fost un eveniment plin de emoție, în care poezia și muzica s-au împletit armonios, ajungând direct în sufletul participanților.

Vineri seară, în Sala Arcadia, a avut loc spectacolul de muzică și poezie “De țară, bejanie și dor”, cu Viorel Boldiș - „Poetul Diasporei”, organizatorul evenimentului, împreună cu Florin Ștefan și Gabriel Băruța.

După 27 de ani de străinătate, poetul Viorel Boldiș s-a întors acasă, fiind unul dintre românii care, datorită curajului de a merge mai departe, a obținut de la viață exact cât a vrut și, tot el, ne-a reprezentat țara în Italia prin poezie.

„Am dorit să fac un spectacol legat de problema imigranților români și de problematica cu care se confruntă ei. De altfel, în Italia, multe dintre evenimentele literare pe care le-am organizat aveau această temă, deoarece îmi era mie la suflet să-i conving pe români să se întoarcă acasă...”, ne-a mărturisit poetul.

Spectacolul a constat într-o împletire armonioasă între muzică și poezie, iar conținutul evenimentului a oferit celor prezenți o seară de reflecție prin poezie și muzică.

„Cu siguranță voi mai face spectacole de genul acesta, însă cu o altă tematică. Tema imigrației, deși este destul de gravă și melancolică, rămâne în continuare extrem de actuală”, a mai spus interlocutorul nostru.

„Sunt un fiu de ţăran, pierdut prin lume”, afirma, cândva, poetul.

Viorel Boldiş s-a născut în 1966, în Oradea. A fost ziarist, redactor şef al unui cotidian bihorean, a început să scrie poezii, dar n-a apucat să-şi publice primul volum la editura clujeană la care îl predase, a sosit Revoluţia şi a dat totul peste cap. În 1995, s-a stabilit în Italia, în provincia Brescia. Declara ulterior că a plecat din dezamăgire şi din instinct de supravieţuire. A publicat poeme în numeroase reviste, a fost inclus în antologii de poezie italiană, a ajuns la volume proprii. A câştigat mai multe premii şi a publicat volume de poezie: Da solo nella fossa comune, Gedit edizioni, Bologna 2006 (câştigător al Premiului Eks & Tra, 2005); Rap...sodie migranti, Centro Studi Tindari Patti 2009 (finalist al Premiului Tindari Patti, 2009); 150 grammi di poesia d’amore - 150 de grame de poezie de dragoste (volum bilingv), Rediviva Edizioni, Milano 2013; Morarul zeilor - Poezii din străinătate (poezii în limba română), Rediviva edizioni, Milano, 2013. De asemenea, a publicat două cărți ilustrate pentru copii, dintre care una, Il fazzoletto bianco (Batista albă), este considerată un bestseller atât în Italia cât și în Brazilia.

Viorel Boldiș a participat la diferite întâlniri şi dezbateri pe tema imigraţiei şi a literaturii, iar în 2011 i-a fost atribuită Diploma de excelenţă pentru merite culturale, de către Departamentul românilor de pretutindeni al Parlamentului României.