Muzeul Țării Crișurilor a găzduit miercuri, 12 februarie, două vernisaje speciale. Astfel, pe de-o parte au fost expuse cele mai valoroase achiziții din ultimii ani, prilej cu care managerul instituției, Aurel Chiriac, a realizat și un scurt bilanț, iar într-o altă sală au fost expuse tapiseriile restaurate ale artistei Maria Blendea.

Obiectele expuse, momentan în cadrul unei expoziții temporare, au fost achiziționate între anii 2014-2019, din fondurile proprii ale instituției. „Una dintre misiunile importante ale instituței noastre este aceea de a salva patrimoniul care încă se poate salva, prin recuperarea, respectiv achiziționarea obiectelor de valoare”, a spus, în cadrul vernisajului, directorul MTC, Aurel Chiriac. „Evenimentul ţine să evidenţieze modul în care, an de an, muzeul a urmărit cu consecvenţă dezvoltarea şi completarea colecțiilor tuturor secțiilor proprii – Ştiințele naturii, Arheologie, Istorie, Artă (românească și universală) şi Etnografie”, a mai spus managerul.

„Deși procesul de îmbogățire (prin achiziții, donații, cercetări de teren) al colecțiilor a fost permanent, au existat momente de vârf.  Astfel, cele mai însemnate etape de dezvoltare patrimonială au fost în perioadele 1972 – 2009, când zestrea muzeului s-a mărit de la 25.314 la 396.655 de piese, şi în 2014 – 2019, răstimp în care Muzeul a ajuns de la 439.838 la 477.746 de bunuri patrimoniale. Remarcăm faptul că, dacă facem recurs la cele două perioade de vârf, în primul caz (1972-2009) statul a susținut campania de achiziții, iar în al doilea caz (2014-2019) muzeul a investit, din venituri proprii, pentru a completa colecțiile, mai cu seamă pentru că era nevoie, pe de o parte, să le îmbogățim numeric, în general, iar, pe de altă parte, să intrăm în posesia unor obiecte care sunt necesare noilor expoziții permanente ale muzeului mutat într-un nou sediu, în special”, a mai explicat managerul. Expoziția va rămâne deschisă până în data de 12 martie, iar din luna mai, o parte din secțiile muzeului vor avea deschise expoziții permanente.

 

Tapiserii restaurate

Tot miercuri a avut loc și vernisajul expoziției de tapiserii Anotimpurile, ale artistei Maria Blendea. Cele opt tapiserii monumentale intitulate Anotimpurile au fost create pentru holul de onoare al Palatului Baroc. Așa cum a explicat artista, pentru decorarea holului din palat, a fost organizat în anul 1969 un concurs, patronat de Ministerul Culturii, în juriul căruia au fost nume de referinţă ca Pompiliu Macovei, sau Vasile Drăguţ. În concurs  au participat artiști foate importanţi, ca Ileana Balotă, Eva Suto, Graţiela Stoichiţă, Ariana Nicodim,sau Zizi Frenţu. Câştigătoarea a fost însă Maria Mihalache Blendea, chiar dacă la vremea respectivă nu era un artist de notorietate.  „Toate schițele sunt făcute de mine, însă pe vremea aceea nu era permis să câștigi prea mult din artă, așa că nu am fost lăsată să le și țes eu pe toate”, a explicat artista. Concursul a durat doi ani, timp în care artista a pictat dar şi a şi executat schiţele la scară mai mică. "Când am realizat schiţele am ţinut cont de arhitectura barocă a palatului. Nu am vrut să intervin cu brutalitate, printr-un colorit dur", a explicat artista. Astfel, din punct de vedere cromatic, tapiseriile dezvăluie universul cosmic şi pe cel vegetal prin tonuri de gri-albăstrui, oranj, galben şi brun.