Ajuns la ediția a XV-a, Turneul Internațional Stradivarius din acest an este „Paganini Magic” și se desfășoară în perioada 26 iunie-16 iulie. Turneul Internațional Stradivarius 2022 - „Paganini Magic” deschide seria de concerte duminică, 26 iunie, de la ora 19.00, la Oradea, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.

Este un turneu dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite. Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care, la acel moment, o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singură în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

„Am fost întrebat de multe ori care este gradul de libertate de care mă bucur ca artist. Dacă pentru majoritatea concertelor trebuie luate în calcul o mulțime de variabile, pentru mine, excepția notabilă este Turneul Stradivarius. Îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe. Fiecare ediție este o nouă provocare și parcă un pariu pe care îl pun cu mine însumi, în primul rând, cât de departe pot să merg de data asta? Și propunerea din acest an, la a XV-a ediție a Turneului Stradivarius, nu va face excepție! În anul 2022, vreau să cânt în multe locuri, în primă audiție, o serie de sonate pentru vioară și chitară clasică, semnate de Niccolo Paganini, un concert în care sunetul muzicii va întâlni spectacolul luminii, printr-un concept de light design de excepție. Numele lui Niccolo Paganini aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este considerat magicianul viorii, cel care a produs o adevărată revoluție în muzică și cel a cărui virtuozitate nu a fost niciodată egalată. Puțină lume știe, însă, despre pasiunea sa pentru chitară, instrument care în secolul XIX cunoștea o popularitate greu de imaginat în ziua de azi. Paganini, însuși, consideră chitara ca fiind Regina sa - și nu vioara!”, mărturisește violonistul Alexandru Tomescu.

„Mă bucur din tot sufletul să îl am alături de mine pe Dragoș Ilie, un muzician remarcabil și un artist de primă mână, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale, care a ales să trăiască și să studieze în SUA. Special pentru Turneul Stradivarius, Dragoș revine în România, ocazie rară de a-l asculta live, la chitară clasică, la noi acasă. Turneul Stradivarius din acest an - Paganini Magic - va împlini un proiect al lui Paganini din ultimile sale zile de viață, pe patul de moarte, răpus de tuberculoză, acesta plănuia un turneu de vioară și chitară, împreună cu bunul său prieten. Moartea însă nu a mai așteptat. Pot spune că sunt extrem de emoționat să știu că peste secole pot duce la îndeplinire una dintre ultimile dorințe ale magicianului viorii: un turneu în care sunetul viorii va întâlni sunetul chitării. Doresc să vă mulțumesc din toată inima dumneavoastră, publicului, că sunteți alături de noi și în această nouă călătorie muzicală și vă urez audiție plăcută!”, a menționat Alexandru Tomescu.

Turneul Internațional Stradivarius 2022 - „Paganini Magic” deschide seria de concerte duminică, 26 iunie, de la ora 19.00, la Oradea, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.

Dragoș Ilie, chitară clasică declară: „Este o experiență cu adevărat deosebită să cânt în Turneul Stradivarius. Urmăresc acest turneu de multă vreme și sunt foarte entuziasmat să mă alătur lui Alexandru Tomescu, artist pe care îl admir foarte mult. Muzica lui Paganini are un loc special în inima mea, dat și de faptul că celebrul virtuos a dedicat o mare parte a lucrărilor sale chitarei, instrument pe care l-a îndrăgit foarte mult. Pentru mine, bucuria este și mai puternică, de fiecare dată când mă întorc în țară, mai ales când am șansa să cânt pentru publicul de acasă. Să cânt într-un număr atât de mare de orașe în România, într-un turneu atât de așteptat și aplaudat de public, este un vis devenit realitate”.

Programul „Paganini Magic” are o durată de 75 minute și cuprinde Centone di Sonate, op. 64, MS 112- 6 sonate pentru vioară și chitară clasică.

Și în acest an, Turneul Internațional Stradivarius este dedicat unei cauze de interes public, fondurile colectate urmând să fie donate tinerilor artiști refugiați din Ucraina.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile în Catedrala Sfântul Nicolae.