Caravana cu teatru „Green-Frilensăr pe contour” este un proiect realizat de platforma de teatru independent Frilensăr în colaborare cu Teatrul Luni (Green Hours Bucureşti) care şi-a propus ca în această vară să aducă spectacole de teatru în 10 localităţi de graniţă din România, defavorizate cultural. În judeţul Bihor localitatea aleasă a fost Toboliu.

 

„Am pornit acest proiect de la Trilogia emoțiilor parțial (ne)închipuite – Tristory și de la statisticile îngrijorătoare privind domeniul cultural, din care reiese că publicul, tânăr și nu numai, merge din ce în ce mai rar la teatru. Apoi am constatat că discrepanța dintre creator și spectator se accentuează și că de cele mai multe ori creatorul este de vină. Așa că ne-am propus să abordăm problema direct și să acționăm acolo unde teatrul, implicit cultura, pătrund foarte greu – în comunitățile mici de pe granițele României”, transmit artiştii. Echipa Frilansăr este formată din: Alina Mîndru, Claudia Chiraş, Loredana Cosovanu, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Daniel Chirilă, Mihai Smarandache. Spectacolele din cadrul trilogiei Tristory promovează tradițiile şi obiceiurile româneşti, mobilitatea și diversitatea, cu rolul educării culturale a comunităților locale. Cele trei spectacole, care se vor juca prin rotaţie, câte unul în fiecare localitate aleasă, sunt: „Mălăieș în călcăieș”, „Once upon. Cântece despre copilăria furată” şi „Mioritza”.  „Mălăieș în călcăieș” este o reinterpretare în manieră shakespeariană a poveștii ”Capra cu trei iezi”, un spectacol care a participat la numeroase festivaluri de teatru, fiind distins cu Premiul pentru dramaturgie la Maratonul teatrului independent 2014 și cu Premiul carpato-danubiano-pontic la Festivalul Național de Teatru Independent 2014. „Once upon. Cântece despre copilăria furată” este inspirat din basmul „Fata babei și fata moșneagului” și vorbește într-o manieră muzicală despre Hadika, o fată care a plecat de acasă pentru a-și găsi menirea. Spectacolul interferează, pe lângă miturile din poveștile și basmele românești, și cu simboluri găsite în tradiția japoneză. Spectacolul care se va juca în Bihor este „Mioritza”. Inspirat din celebra baladă cu titlul omonim, spectacolul chestionează într-o manieră tragi-comică atât dispariția baciului moldovean, cât și situația mioarei rămasă singurul martor al tragediei. Spectacolul face trimite simbolice şi la legende ca Meșterul Manole, Ana sau Baba Dochia, ajungând să fie pretextul unei dezbateri privind lupta binelui cu răul. Spectacolul „Mioritza” a participat în mai 2017 la  Festivalul Internațional de Teatru Nou Arad.”

„Ne-am pus în gând să ieșim din bula noastră culturală, asta, a orașelor mari, unde totul e pe repede înainte, de multe ori fără motiv, și să luăm țara la pas. Înconjurăm țara cu teatru pentru că asta știm să facem cel mai bine și asta ne place cel mai mult. Noi la Frilensăr avem o libertate aparte, încât ne permitem să ne întoarcem puțin la origini: trubaduri moderni care vor să cunoască cât mai mulți oameni cu care să-şi împărtășească bucuria și emoția. Jucăm în peste 10 localități de graniță, în 25 de zile, și, pe lânga asta, ne propunem să realizăm și un documentar, ca o radiografie a acestor zone, ca să ducem cât mai departe atmosfera și trăirile de acolo”, a declarat Daniel Chirilă pentru CRIŞANA.

Caravana are traseul Malu-Nădlac-Toboliu-Halmeu-Săpânţa-Rădăuţi-Păltiniş-Drînceni-Alexandria-Jurilovca-Limanu. În Toboliu spectacolul se va juca în data de 28 iulie, la Căminul Cultural, începând cu ora 19.00.

Acest proiect teatral itinerant a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.