Teatrul Regina Maria Oradea a găzduit miercuri, 12 octombrie, în cadrul Festivalului Portret de Autor, lansarea vomului Ariel din spatele scenei, coordonat de criticul  Elisabeta Pop şi conf. univ. dr. Raluca Sas Marinescu.

Moderatorul evenimentului a fost directorul Trupei Iosif Vulcan, Victoria Balint, iar alături de criticul Elisabeta Pop, laureată UNITER pentru întreaga activitate, au stat prof. univ. dr. Valentin Chifor, secretarul literar al Teatrului Szigligeti Bozsodi-Nagy Orsi şi actorul Eugen Ţugulea.
Volumul Ariel din spatele scenei adună mărturii ale secretarilor literari din teatre și generații diferite, putând fi tratat atât ca un ghid despre profesie și culisele teatrului, cât și ca o pledoarie pentru importanța acestei profesii. Aşa cum a explicat în cadrul lansării Elisabeta Pop cartea s-a născut din dorinţa de a clarifica statutul secretarului literar, dar şi din dorinţa de a răspunde unor întrebări legate de viitorul acestei profesii, în contextul în care tot mai multe birouri de secretariat literar sunt transformate în birouri de marketing.

„Preocuparea mea legată de statutul secretarului literar nu este de azi. De fapt, am regăsit un articol pe care l-am publicat în anul 1994 exact pe această temă”, a spus Elisabeta Pop. Aceasta a subliniat faptul că şi-a dorit să clarifice un statut artistic al secretarului literar nemulţumit ieri, la fel ca şi astăzi, de faptul că foarte multe sarcini administrative îi sunt atribuite. „Secretarul literar întreţine o încrengătură de relaţii, cu actorii, cu scenografii, cu regizorul, cu publicul, cu directorul. El este primul om pe care-l întâlneşte un cronicar dramatic”, a mai explicat Elisabeta Pop.
Volumul, apărut la Presa Universitară Clujeană, adună 30 de mărturii ale unor personalităţi din generaţii diferite, care au fost, sau care sunt secretari literari, dar şi eseuri-răspuns la întrebarea Cine mai are nevoie de secretarul literar, semnate de nume de referinţă ale teatrului românesc, ca George Banu, Matei Vişniec, Ion Vartic sau Anca Bradu. Cartea Ariel în spatele scenei va fi lansată şi în cadrul Festivalului Naţional de Teatru Bucureşti, în luna noiembrie.